5 tips om dingen echt te gaan doen

5 tips om dingen echt te gaan doen 749 749 Paulien van ‘t Westeinde

Hoe gaat dat dan bij jou, wat is jouw ultieme tip? Deze vraag krijg ik vooral van mensen die zich moeilijk kunnen voorstellen dat het ook in hun leven zou passen: dat afstrepen van een bucketlist.

moestuin op bucketlist

Maar ik heb helemaal geen plek in mijn tuin voor snijbloemen of een moestuin.

Ook ik had bij ons vorige huis geen ruimte voor snijbloemen in de tuin. Dat was niet alleen omdat de tuin klein was, maar vooral omdat het zo schaduwrijk was dat de meeste snijbloemen er amper zouden groeien. Dus besloot ik te wachten, want ik wist immers al jaren dat mijn man (samen met zijn broer) het bedrijf van zijn ouders wilde overnemen dus dat ons volgende huis een boerderij zou zijn. Maar als ik dat vooruitzicht niet had gehad, was ik zeker aan een volkstuin begonnen. Dit is minder duur dan je zou denken, wisselende bedragen afhankelijk van de gemeente. In het begin heb ik in de tuin nog geprobeerd om groenten te kweken, maar bleek al snel dat het onkruid harder groeide dan mijn groenten en vond ik het teveel gedoe. Omdat ik enorm blij wordt van snijbloemen uit eigen tuin, heb ik dat wel vol gehouden. Onkruid wieden brengt me weinig voldoening dus daar ben ik praktisch mee gestopt. Mijn snijbloemen staan toch in een deel van de tuin waar ik nooit op uit kijk, ideaal. Waardoor ik nu vooral snijbloemsoorten heb die zo sterk zijn dat ze boven het onkruid uit komen zodat ik ze kan afknippen.

Maar mijn boodschap is dus: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

bergvolk Bhutan zien op bucketlist

Hoe krijg je zo lang vrij van je baas dat je op wereldreis kan?

Tja, die kans is inderdaad niet zo groot. We hebben het in 2001 heel even uitgezocht maar al snel bleek verlof van 8 maanden geen mogelijkheid bij onze vaste banen. Dan kan je er voor kiezen om elk jaar korter weg te gaan en zo ook veel van de wereld te zien. Wij wilden echter voor lange tijd weg, ik een jaar en mijn vriend een half jaar dus werd het een compromis, en besloten ontslag te nemen. Dat klinkt veel mensen eng in de oren, we hadden immers beide een goede baan met een vast contract. Maar wat is tegenwoordig een vast contract nog waard? Bovendien als je goed bent in wat je doet, vind je vast ook wel weer een baan zodra je terug bent. Na de reis hadden we snel weer werk, ik eerst ongeschoold werk maar na 3 maanden een superleuke baan.

We kozen ervoor om er met niemand over te praten totdat we alles hadden voorbereid, omdat we dan extra genoten van de voorpret. Bovendien verkleinde we de kans dat mensen het uit ons hoofd zouden proberen te praten. In de planning van deze reis zijn heel wat hobbels tegen gekomen. Het werd een sport om al deze ‘ja maars’ om te buigen naar ‘ja en dit is hoe’.

We wisten beide dat we niet op ons sterfbed met spijt zouden terugkijken op dit ontslag. Maar zeker wel spijt zouden hebben zonder die wereldreis.

P.S. op de hoofdfoto van dit blog ben ik tijdens de wereldreis met mijn vriend aan het ‘sandboarden’ in Namibië: supergaaf!

pianoles op bucketlist

Een muziekinstrument leren spelen, ik weet niet of ik dat wel kan.  

Zoals Britt Dekker het laatst zo mooi verwoorde:

“Als ik iets nooit gedaan heb kan ik het niet, dan ga ik het doen en kan ik het dus wel!”

Wat vertel ik mijn kinderen als ze denken iets niet te kunnen? Juist: van proberen kan je leren. Gewoon gaan doen en kijken of het lukt. In het ergste geval blijkt dat je het inderdaad niet kan, weer wat geleerd!

Dus denk je bij een fanfare: “dat ziet er gezellig uit, welk instrument zou bij me passen?”. Of let je bij een concert niet op de zanger maar alleen op de bassist of drummer, dromend dat jij dit bent? Dan is het de hoogste tijd om eens uit te zoeken welk instrument er bij je past. Elke muzikant, echt, vind het leuk als iemand enthousiast is over zijn instrument en wil je er graag over vertellen of zelfs laten proberen. En anders zijn er diverse muziekscholen of privédocenten die je in een proefles willen laten proberen, geheel vrijblijvend.

Ik vond een saxofoon vroeger altijd heel cool, maar kreeg er geen geluid uit bij mijn eerste poging. Een piano daarentegen, daar kon je alle kanten mee op en vond ik solo ook mooier klinken. Na een aantal jaren orgelles, dichterbij de piano dan dat kwam ik niet, besloot ik dat ik later piano zou gaan leren spelen.  Een kleine 20 jaar (!) woonde ik eindelijk in een huis waar een piano paste en kocht ik een glimmende zwarte piano. Ik ging op les en zou dit tien jaar volhouden, heerlijk.

Kortom: er is maar één manier [a.k.a. one way to find out] om uit te zoeken welk instrument bij je past, gewoon proberen.

Ja maar, jij doet dat dan ook gewoon.

Enkele jaren geleden emigreerde een vriendin Els naar Zweden. Je leest hoe zij haar wens in vervulling liet gaan in de ‘inspiratiebundel Bucketlistverhalen’. Ze vroeg of ik langs kwam, waarop ik antwoordde ‘als je ooit een baby krijgt, kom ik op kraamvisite’. Tijdens een skypegesprek in de zomer vertelde ze me superblij dat ze zwanger was en in december zou bevallen. Natuurlijk vroeg ze gelijk of ik kwam en ik zei alleen ‘beloofd is beloofd’. Waarop een familielid zei:

“Ja maar, jij doet dat dan ook gewoon.” 

Waarom niet? Ze kon me geen enkele reden geven, want ‘nou gewoon’ telt niet vind ik 😊.

Toen ik de vliegticketprijzen had gecheckt kreeg ik het toch wel warm, ik zag alleen tickets van boven de €1.000,- en dat is toch wel veel geld voor een kraamvisite. Maar ik gaf niet gelijk op, besloot Els te vragen of ze nog tips had want zij vloog toch ook jaarlijks naar Nederland.

“Je komt toch niet in de zomer, bekijk de ticketprijzen voor januari maar eens.”

Dat deed ik en wat bleek: ik kon voor €75 retour, ha! Dus wat denk je: gelijk een datum afgestemd met mijn man en dat ticket geboekt natuurlijk. Niks hield het plan nog tegen. Ik logeerde bij mijn vriendin en we kookten zelf, dus verder weinig kosten. Met een baby die het dagritme bepaalt, heb ik die week niet veel van Zweden gezien, maar daar kwam ik ook niet voor. We leefden in een cocon, hebben heerlijk bij gekletst en met de baby gespeeld. Het was erg leuk, ik was blij dat ik had doorgezet en me niet in eerste instantie had laten afschrikken door de hoge ticketkosten.  

Wat ik bedoel te zeggen: als je plannetje niet meteen loopt zoals je verwacht, geef dan niet te snel op maar zoek naar een oplossing. Dit lukt bijna altijd en geeft zoveel voldoening.

Weet je dat ik tijdens onze wereldreis heel veel bucketlistwensen heb afgestreept? Een aantal van die activiteiten zijn het vertellen waard, deze verhalen zouden niet misstaan rond een kampvuur. Tien van zulke verhalen zijn te beluisteren als ‘kampvuurverhaal’ op deze site.

Ultieme tips samengevat:

Tip 1: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan

Tip 2: Buig alle ‘ja maars’ om naar ‘ja en dit is hoe’

Tip 3: Van proberen kan je leren

Tip 4: Geef niet te snel op maar zoek naar een oplossing

Tip 5: Mijn motto: Ik zou het gewoon doen!

Dan lukt het jou ook om die dingen (die zo ver van je bed lijken) te gaan doen, je kan het!

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Inspirerende groeten van Paulien –ik zou het gewoon doen – van ‘t Westeinde

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid