leef intens

8 eigenschappen voor succes

8 eigenschappen voor succes 960 640 Paulien van ‘t Westeinde

Succes, hoe krijg je dat? Recent las ik een inspirerend boek van Thijs Lindhout ‘leef intens’ over 8 eigenschappen die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben. Hij interviewde 75 succesvolle mensen en ontdekte een patroon.

Heel inspirerend, maar wat mij vooral opviel is dat deze heel goed toepasbaar zijn als je jouw leven leuker wilt maken door het afstrepen van een bucketlist! Op jouw bucketlist staat jouw passie (1), om die af te strepen heb je een doel nodig (2), wat moet je ervoor doen en laten om je wens af te strepen? (3)*], hoe ga je om met eventuele kritiek? (4), heb lak aan gewenst gedrag en doe lekker wat jij wilt (5),  stel prioriteiten (6), een gunfactor komt van pas (7), je droom is slechts het middel want het gaat vooral om de reis er naartoe: vergeet niet te genieten!

*de 7 mensen die ik heb geïnterviewd vertellen ook wat ze hebben moeten doen en laten om hun wens af te kunnen strepen. Hun verhalen en tips staan in gratis te downloaden E-book ‘7 inspiratieverhalen’

 1. In de fik staan
 2. Goed mikken
 3. Facking hard werken
 4. Yes! Kritiek
 5. Wie ben je?
 6. Rustaaaagh
 7. Try not to be a cunt
 8. Waarom in GODSNAAM!

1

In de fik staan

Bij welke activiteiten lijkt de tijd vanzelf te gaan? Waar krijg je echt energie van? Als alles zou kunnen, wat zou je dan het liefste willen doen?

Citaat Albert Sonnevelt: “Je kunt alles bereiken wat je maar wilt. Als je de dingen vanuit plezier en verlangen doet”

Naarmate mijn zoektocht vordert kom ik er steeds meer  achter dat succes veel makkelijker is dan ik dacht en geluk veel moeilijker.

Wat is nu de essentie? Dat is heel simpel: stel het volgen van je passie als doel in plaats van het verkrijgen van succes. Wanneer je je passie volgt is er een aannemelijke kans dat je ook succesvol zult worden. De grap is echter: dit is niet meer relevant. Want je volgt je passie en dat maakt gelukkig.

En dan de vragen der vragen: waar krijg jij een twinkeling van in je ogen? Waar ligt jouw passie?

2.

Goed mikken

Wat is een concreet doel dat jij in je leven zou willen bereiken? Welke eigenschap leidt, naast het vinden van je passie, tot succes? Waarom is het belangrijk om zelf richting te bepalen?

Citaat  Remco Claassen : “Als je geen plan maakt voor je eigen leven word je ingezet voor andermans plannen.”.

Dat brengt ons bij de tweede eigenschap die alle succesvolle mensen uit mijn interviews gemeen hebben. Ze weten waar ze naar toe willen in het leven. Hun leven heeft richting. En richting geeft focus, focus geeft gerichte actie en gerichte actie geeft gewenst resultaat.

Er bestaan bijna geen succesvolle mensen zonder bijzonder verhaal. Dat komt omdat succes meestal geen toeval is. Succes vergt bijzondere handelingen, vergt anders doen en denken dan de meeste mensen.

“Richting geeft focus, focus geeft gerichte actie en gerichte actie geeft gewenst resultaat.”

“Succes vergt anders doen en denken dan de meeste mensen.”

3.

Facking hard werken

Wat zijn jouw ambities en dromen in het leven? Welke prijs ben je bereid hiervoor te betalen? Wil je, net als mijn gasten, grootse resultaten behalen?

“Wat je niet wist toen je in 2011 op TV zag dat André Kuipers de ruimte in ging, dat hier 33 jaar aan hard werken vooraf is gegaan.”

Vraag aan André Kuipers: kun je ons meenemen in jouw verhaal vanaf het moment dat je als jongetje besloot dat je astronaut wilde worden tot aan het moment dat je droom uitkwam. Er ging 33 jaar van voorbereiding aan vooraf voordat hij astronaut werd. Laat dit even op je inwerken: 33 jaar hard werken om je droom te verwezenlijken. Vol toewijding en focus. En ook nog eens met de wetenschap dat de kans bijzonder klein was dat hij zijn droom ging bereiken. Maar hij gaf niet op. En hij heeft het gehaald. Wat een held die André Kuipers.

Maarten van der Weijden (INTENS 77*) heeft zich om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen een jaar lang afgezonderd en zich aan het volgende dagschema gehouden: 7 uur trainen, 2 uur reizen (van en naar het zwembad) en 16 uur slapen in een hoogtetentje. Dit is een tentje waarin het zuurstofgehalte relatief laag is. Je lichaam maakt dan uit zichzelf meer rode bloedcellen aan. Beeld je eens in hoeveel discipline voor zo’n jaar nodig is. Gelukkig mag het resultaat er zijn: hij won tegen alle verwachtingen in goud op de 10 km openwaterzwemmen tijdens de Olympische Spelen in 2008. De Australische bookmakers gaven hem een kans van 1 op 40, dat is 2,5%! Natuurlijk staat Maartens Elfstedenzwemtocht ons nog vers in het geheugen, wat een heldendaad. Hij doet iets onmenselijks, wat ik eerlijk gezegd niet voor mogelijk had gehouden (maar als iemand het kan is hij het), waarmee hij miljoenen ophaalt voor de medemens met kanker. Voor mij is en blijft hij altijd een held!

* ‘intens 77’ verwijst naar de vele podcast die Thijs Lindhout opnam met inspirerende mensen. De 77e is hier te beluisteren.

Denk nu eens aan jouw droom. Hoe groot schat je de kans dat je die gaat verwezenlijken? Met hard werken kom je verder dan je denkt.

Denk eens aan een project of een droom waar je al lang in je hoofd mee bezig bent maar nog geen actie op onderneemt. Stel eens voor hoe het zou zijn om hier een week lang gefocust aan te werken. Welk effect zou dit hebben?

Je begint het te voelen denk ik. Succes is hard werken. Het goede nieuws is dat succes voor een deel maakbaar is.

4

Yes kritiek!

Hoe reageer je meestal op kritiek? Hoe komt het dat er altijd mensen zullen zijn die je niet mogen? Wat zijn bewezen methodes om hier mee om te gaan?

Succesvolle mensen kunnen tegen kritiek. Wanneer je je passie volgt en met  focus keihard werkt zul je opvallen. Wanneer je opvalt zul je kritiek  krijgen. In feite is kritiek dus een teken dat je goed op weg bent. Denk daar maar aan de volgende keer dat je kritiek krijgt 😉

Ik vroeg Sylvana Simons hoe ze omgaat met alle kritiek die ze krijgt: “Het doet me niets. Ik heb geleerd dat het geen kritiek naar mij als persoon is maar naar mijn mening.”. Wat een waanzinnig antwoord en een waanzinnige mindset! Zeker als je de dingen leest die mensen over haar schreven, want daar zaten wel degelijk heel persoonlijke ‘wensen’ tussen. Maar door de betekenis die zij eraan geeft, doet het haar vrij weinig. Dat stelt haar in staat om door te gaan met haar droom en de idealen waar zij voor staat, zonder dat ze als verbitterd of gehavend persoon door het leven hoeft te gaan

Dezelfde vraag stelde ik aan Michael Pilarczyk (INTENS 31). Zijn antwoord kwam meer in de vorm van een tip. Hij zei: “Er is maar één ding wat je moet doen met mensen die (via social media) kritiek leveren en dat is negeren. Wanneer je reageert of uitleg probeert te geven, gooi je olie op het vuur.” Ook zal je nooit van iemand horen: “Bedankt voor je reactie, nu vind ik je wel een toffe kerel.”

5

Wie ben je?

Is ieder mens authentiek? Welke eigenschap heeft groots effect op je energielevel? Wat maakt dat we sommige mensen heel inspirerend vinden?

“Succesvolle mensen durven hun authentieke zelf te zijn.”

Om succesvol te zijn moet je anders zijn dan anderen. Je moet anders denken en anders doen. En goed nieuws: je bent anders dan anderen! Ieder mens is uniek. Echter durft niet ieder mens zijn ‘uniekheid’ te omarmen. De meeste mensen passen zich als een kameleon aan hun omgeving aan. Gewenst gedrag van hun baas, gewenste mening van hun partner, gewenste grappen van hun vrienden, gewenste houding van hun schoonfamilie, gewenste reactie op de meningen van anderen, etc. En laat me je één ding vertellen: als er iets is dat een energielek in je leven vormt dan is het wel niet trouw zijn aan jezelf.

En hiermee wil ik mijn grootste inzicht na 75 interviews met je delen: het leven is geen zoektocht naar geluk & succes, het leven is een zoektocht naar connectie met jezelf. Als je 100% trouw aan jezelf bent, is het niet zo moeilijk om gelukkig te zijn. En wanneer je dit doet, kan succes een gevolg zijn.

Maar vanuit diepe connectie met jezelf kan ook voortvloeien dat je een relatief anoniem leven wilt leiden. Bijvoorbeeld in de natuur in een tinyhouse wonen, in een moestuintje je eigen voedsel verbouwen en veel tijd met je gezin doorbrengen. Als dit is wat je wilt ga je hier ontzettend gelukkig van worden.

6

Rustaaaagh

Hoe zorg je voor de juiste prioriteiten in je leven? Welke spirituele eigenschap hebben succesvolle mensen gemeen? Hoe kan je er voor zorgen dat je dagelijks in contact staat met jezelf?

Ruben van Zwieten (INTENS 44) kwam met een andere vorm van meditatie. Hij vertelde dat hij eens in de maand bewust eenzaamheid op zoekt. Ruben gaat dan op zondag een paar uur van huis zonder telefoon, het liefste de natuur in: “In deze paar uur van ‘eenzaamheid’ komen alle inzichten en komt alle wijsheid die ik de rest van de maand nodig blijk te hebben.”

Jort Kelder (INTENS 43) vertelde mij dat hij bewust rust en stilte opzoekt. Dit doet hij, naar eigen zeggen, door zijn kat achterin de auto te gooien en naar zijn huis op Terschelling te rijden. Daar brengt hij tijd door in zijn eentje (oké met zijn kat) en leest hij boeken.

7

Try not to be a cunt

Waarom heb je anderen nodig om succes te bereiken? Wat maakt dat sommige mensen energie geven? Vind je jezelf iemand die de gunfactor heeft?

Je hebt anderen nodig om succesvol te worden en anderen zullen niet zomaar voor je gaan rennen. Oftewel: om succesvol te worden moet je een teamplayer zijn. En om een teamplayer te zijn moet je ‘likeable’ zijn.

Bij sommige mensen voelt het heel goed om bij ze te zijn. Deze mensen geven je energie.

De eerste persoon waarbij ik dit duidelijk merkte was Jos Burgers (INTENS 6). Jos is zo’n beetje de aardigste persoon ter wereld. Je houdt direct van hem. Om een voorbeeld te noemen: een van zijn leefregels is dat hij, als het niet langer dan een uur tijd kost, altijd anderen helpt. Omdat, zo geldt zijn leefregel, hij het ook prettig vindt als andere mensen dingen voor hem doen. Wat waanzinnig, hier kan ik heel enthousiast van worden. Hiermee brengt Jos ook een van zijn eigen marketingwetten in de praktijk: wat je geeft, krijg je terug.

Moraal van deze eigenschap: succesvolle mensen hebben een gunfactor. Deze gunfactor is essentieel omdat je andere mensen nodig hebt voor jouw succes. En ik kan bij de meeste mensen merken dat het leuk is om voor hen of samen met hen te werken. Ze zijn ook allemaal zo vrolijk! En dat zou zo maar eens te maken kunnen hebben met het feit dat ze hun passie leven. De cirkel is weer rond ;).

8

Waarom in GODSNAAM!?

Wat is voor jou succes? Wat is de reden dat je dit wilt bereiken? Welke destructieve vorm van motivatie kun je beter vermijden?

Door Bronnie Ware is er onderzoek gedaan naar ‘Deathbed Regrets’. Oftewel waar hebben mensen het meeste spijt van als ze op hun sterfbed liggen. Het gaat om dit boek, zie foto. Het nummer één antwoord is: ‘Ik wou dat ik mijn leven trouw aan mezelf had geleid, in plaats van wat anderen van mij verwacht hadden.’ Ik kan me voorstellen dat je dit nog heel theoretisch vindt. Laten we het daarom wat praktischer maken. Wat is niet trouw leven aan jezelf? Wat zijn verwachtingen van anderen? Dit is onder andere het geval wanneer de motivatiebron voor je succes in een van onderstaande categorieën valt:

 • Een gemis in liefde van (één van) je ouders. Met je harde werken probeer je onbewust liefde van je ouders te krijgen;
 • Het gevoel dat je pas goed genoeg bent als je … hebt bereikt;
 • Je haalt erkenning en waardering niet uit jezelf, maar moet die van de buitenwereld krijgen.

Daarom een belangrijke vraag voor jou: Wat is jouw motivatie voor succes?

Aan Tony Crabbe (INTENS 74) vroeg ik het geheim van zijn succes. Ik wilde weten hoe hij op zijn gebied een van de grootste experts te wereld is geworden. Zijn antwoord? Hij liep een beetje vast, aarzelde even en zei: “Weet ik niet, ik heb gewoon gedaan wat ik leuk vond!”. En hiermee zegt hij het precies goed. Dit is precies waar het om gaat. Je passie als doel en succes als mogelijk resultaat.

Weet je waarom? Omdat resultaten je niet gelukkig maken. Doelen en dromen zijn maar een middel om het naar je zin te hebben in het leven. Want de reis er naar toe duurt veel langer dan het moment dat je een doel of droom bereikt. Dat is een avondje een champagnefles leeg drinken en de volgende ochtend is er weer een nieuwe dag. Een quote uit mijn interview met Volkert Engelsman (INTENS 78) sluit daar perfect bij aan. En dat lijkt me een mooie om mee af te sluiten:

It’s the journey, stupid.

#leefintens, Thijs Lindhout

En? Hoe staat het met jouw passie, je doel en vooral de reis naar je wens toe? Heb jij al een bucketlistwens afgestreept en heb je daar een foto van? Dan maak je kans op €100 om je volgende af te kunnen strepen, bekijk onze winactie hier!

GENIET ZE!

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ’t Westeinde

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid