Alles anders

Alles anders 1280 1280 Paulien van ‘t Westeinde

Er zijn verschillende momenten waarop je ineens andere dingen belangrijk vinden. Vaak is er iets ingrijpends gebeurd, waardoor je anders tegen de dingen aan gaat kijken.

citaat bucketlistafstrepen

Dan ineens is een bucketlist helemaal zo gek nog niet. Want, besef je, het leven is niet oneindig en niemand weet hoe lang het nog duurt. Als je dit wel weet, is dit meestal omdat een dokter je heeft verteld wat je levensverwachting is. Dit is de eerste groep mensen die zich vaak gaat bezighouden met hun bucketlist. Welke dingen wil ik nog doen/ zien/ beleven zolang het nog kan?

Sterfelijkheids-realist

citaat bucketlistafstrepen

Als je van dichtbij hebt meegemaakt dat we niet het eeuwige leven hebben, zorgt dit er vaak voor dat je anders tegen het leven aan kijkt. Bijvoorbeeld doordat je een naaste verliest, want het verlies van een ouder, een partner of een kind verandert jou ook. Dit soort mensen maakt daarna andere keuzes, waardoor hun leven er echt anders uitziet.

Denk aan Herman, uit het liedje ‘het regent zonnestralen’ van Acda en de Munnik.

regent zonnestralen

Hij is niet echt verongelukt, maar de man die zijn auto had gekocht wel. Het thuisfront denkt dat Herman niet meer leeft en hij ziet zijn kans schoon: ‘Ik heb een tweede kans gekregen, als dit het is, is dit het en we zullen het wel zien’.
Hij is niet tevreden over hoe zijn leven tot nu toe is geweest: ‘van alle jongensdromen, is alleen het oud worden gehaald’. Maar nu hij een tweede leven in de schoot geworpen krijgt, kan hij alles anders gaan doen ‘en het regent zonnestralen’.

citaat bucketlistafstrepen
citaat bucketlistafstrepen

Ziekte-overlever

De tweede groep mensen die vaker dan gemiddeld een bucketlist gaan afstrepen, zijn de ex-patiënten. Het is algemeen bekend dat mensen die een ziekte hebben overleefd, heel andere dingen belangrijk vinden. Ze hebben vaak het gevoel dat ze een tweede kans, of tweede leven krijgen.

citaat bucketlistafstrepen

Het is best logisch dat je leven maar door dendert als je midden in de ‘ratrace’ zit. Voor je het weet ben je je hele werkbare leven aan het leven om te werken en denk je regelmatig “Goh, is er nu weer een jaar voorbij?”. 

citaat bucketlistafstrepen

Maar mensen die een ziekte hebben overleefd, hebben gevoeld hoe het is als je leven van het ene op het andere moment op z’n kop staat. Dan ineens is het niet meer zo belangrijk wat de buurman ervan denkt als jij op een oldtimer brommer gaat rijden, met een ezel gaat wandelen omdat je er zo lekker rustig van wordt of het Pieterpad gaat fietsen.

wandelen
citaat bucketlistafstrepen
citaat bucketlistafstrepen
citaat bucketlistafstrepen

Niet-meer-uitsteller

Een derde groep mensen die iets gaat doen wat ze eigenlijk al lang wilde, maar het altijd uitstelde, bestaat uit mensen die (om wat voor reden dan ook) ineens tijd hebben om na te denken en dan voor zichzelf kiezen. Zoals Claire, Fanny, Ingrid en Alexandra [bron Libelle 16, 2020]

motorrijbewijs

Clarie haalde haar motorrijbewijs

Toen de jongste van haar vijf kinderen achttien werd en zij zelf vijftig, besloot Claire (53) écht iets voor zichzelf te gaan doen: ze nam motorrijles.

“Mijn hele leven droomde ik al van een motor. De snelheid, helemaal losgaan, het leek me fantastisch. Maar het kwam er niet van, jarenlang leefde ik op de rem. Mijn man was kostwinner, ik zorgde voor de kinderen. Prima hoor, ik vond het leuk, zeker toen ze klein waren. Nu de jongste volwassen is, voel ik meer vrijheid om te werken. Dat moet nu ook, want sinds anderhalf jaar ben ik gescheiden. Ik besloot om eindelijk mijn motorrijbewijs te halen. Ik vond het doodeng, maar toen ik het had gehaald dacht ik: dit zou iedere vrouw moeten doen. Je angst overwinnen geeft een gevoel van vrijheid.”

Fanny volgt alsnog een opleiding

Natuurlijk vond Fanny (51) het jammer dat het destijds niet was gelukt om verpleegkundige te worden. Maar met acht kinderen kwam het er niet van. Tot nu.

“Haal eruit wat erin zit, zeggen mijn (verpleegkunde-)docenten op school. Terugkijkend besef ik dat ik al die jaren voor iedereen heb gezorgd, behalve voor mezelf. Gelukkig is het nooit te laat om voor jezelf te kiezen. Het was niet gemakkelijk om weer naar school te gaan, ik moest ook opvang voor de kinderen regelen. Maar het is de moeite waard.

verpleegkundige

Ingrid werd edel-figurant

Elke middag wachtte Ingrid (55) met thee en koekjes op haar zoon die uit school kwam. Tot hij steeds meer zijn eigen gang ging en zij per toeval haar passie ontdekte.

“Vroeger vond ik acteren al gaaf, maar dat het een beroep kon zijn kwam niet eens in me op.  Toen mijn zoon zelfstandiger werd hield ik tijd over. Mijn blik viel op een oproep: figuranten gezocht. Ik deed mee en meldde me al snel aan bij een castingbureau. Al snel kreeg ik opdrachten en klom ik van figurant op tot edel-figurant, dat betekent dat je af en toe ook een regel tekst hebt. Het figureren heeft me iets heel moois gebracht: door de belangstelling en waardering heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ga nu recht op mijn doel af. Ik wil aan het eind kunnen zeggen: Ik heb van mijn leven een mooie voorstelling gemaakt.”

Alexandra werd privé-kok

Alexandra (46) kwam thuis te zitten met een burn-out en besloot: nu kies ik voor mezelf. Bij toeval liet ik onbekenden mijn specialiteit ‘Braziliaanse kaasbroodjes van tapiocameel’ proeven. Werkelijk, ze vlógen weg. Ineens wist ik wat ik écht wilde worden! Ik besloot om privé-chef te worden. Ik heb nu anderhalf jaar mijn eigen bedrijf.

Als mensen thuis een etentje willen geven, kunnen ze mij inhuren. Tijdens mijn burn-out heb ik ontdekt waar mijn kracht ligt: ik ben intuïtief, zelfverzekerd en werk graag met mensen. Sinds ik kok ben, voel ik me compleet. Dat heb ik  nooit eerder gehad. Mijn bedrijf wordt groot, dat weet ik zeker.

Levensgenieter

Behoor je niet bij 1 van bovenstaande groepen? Dan heb ik goed nieuws voor je: er is nog een vierde groep. Ik heb als missie om jou, ja jou dus, wakker te schudden. Ik wil je doen beseffen dat ook jouw leven niet eeuwig duurt en het de HOOGSTE TIJD is om aan een bucketlist te gaan werken. En beter nog: te gaan afstrepen.

Het liefst zou ik iedereen de nare ervaring (eerste en tweede groep) besparen waardoor ze de drang gaan voelen om nog iets van hun leven te willen maken. Er uit te halen wat erin zit en op die manier ‘levensgenieter’ worden. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, want iedereen droomt van andere dingen. En alles waar jouw leven leuker maakt hoort op jouw bucketlist, die zeker anders zal zijn dan welke andere bucketlist dan ook.

Dus omarm vandaag, dit is namelijk de eerste dag van je tweede leven! Nu je beseft dat je leven ook anders kan, leuker vooral, sta je vast te popelen om je nieuwe leven vorm te geven. Maar waar begin je dan? Welke dingen horen op jouw bucketlist? Hoe maak je eigenlijk een bucketlist? En dan, hoe maak ik die dromen ook echt waar?

Dit alles leer je met de B.U.C.K.E.T.methode. Dit is een 6-stappenplan waarbij je met gemak je bucketlistwens afstreept. De B.U.C.K.E.T.methode is verkrijgbaar als E-book of als online training (met en zonder coaching). Wil je liever dat ik, als bucketlistinspirator, me vastbijt in jouw bucketlistwens totdat jij hem hebt afgestreept: I’m here to the rescue!

P.S. Volgende keer een melding ontvangen zodra er een nieuwe blog online staat? Schrijf je dan hier in. Genoeg geïnspireerd? Dan kan je onderaan elke mail uitschrijven.

Inspirerende groet van Paulien –ik zou het gewoon doen- van ‘t Westeinde

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid