De Lijst van Yuval Abramovitz

De Lijst van Yuval Abramovitz 797 797 Paulien van ‘t Westeinde

Soms lees ik een boek en denk: dit zouden meer mensen moeten lezen. ‘De Lijst’ van de Israëliër Yval Abramovitz is zo’n boek. Het is niet voorspelbaar, hoe hij over het leven denkt na een ongeluk. Wel inspirerend, daarom schreef ik er dit blog over. Omdat het artikel te lang zou worden als ik het hele boek (300 pagina’s) zou beschrijven, heb ik de helft gepakt. Voldoende voor je, lijkt me, om in te schatten of je het helemaal wilt lezen.

Hij zag op zijn zestiende zijn leven eindigen, tenminste zoals hij het tot die tijd gekend had. Hij kreeg een ongeluk waardoor zijn wereld compleet veranderde.
Hij gleed uit en smakte met zijn hoofd op een harde vloer, terwijl zijn onderrug een noodlottige klap kreeg. Hij had verlammingsverschijnselen, zonder dat hij een breuk in zijn wervelkolom had, onverklaarbaar. Na twee maanden werd hij in een rolstoel naar huis gestuurd. Mensen vroegen hem of hij in die periode niet depressief was, maar dan antwoordde hij:

“ik had geen tijd om depressief te zijn, want ik was verzonken in het uitstippelen van mijn toekomst.”

Hij doelt op ‘De lijst’/ The List, shout out your dreams.

Hij pakte destijds een schoolschriftje en begon op te schrijven wat hij de rest van het jaar, tot zijn 17e, wilde doen. Uit verveling, maar vooral omdat hij er zo op hoopte en er met heel zijn hart in geloofde dat het zou gebeuren – “dat ik weer zou kunnen lopen”- maakte hij De Lijst. Hij vertelt zijn verhaal in het boek ‘The List’, vertaald als ‘De Lijst’.

Hier volgt het beeld dat ik kreeg van zijn verhaal.

Er stonden dingen op de lijst als

De allereerst lijst uit De Lijst. Bucketlistafstrepen

Tijdens die duizenden uren in de rolstoel stelde ik me voor hoe ik letterlijk en figuurlijk weer op mijn voeten stond, weer kon lopen. Na anderhalf jaar revalideren, kleine stapjes vooruit, kon ik weer lopen. De artsen konden het niet verklaren. Bij gebrek aan een overtuigende medische verklaring waarom hij weer kon lopen, heeft hij zijn eigen antwoord geformuleerd:

De lijst die ik maakte met alle dromen die ik nog wil vervullen, is de reden dat ik weer kan lopen. Hij hield me mijn doelen voor en vervulde met de hoop dat niets me ervan zou weerhouden weer op mijn benen te staan en mijn dromen te verwezenlijken. Mijn lijst hielp me de wanhoop te boven te komen.

Inmiddels besef ik dat we meestal in een latere fase van het leven tot inzicht komen. Hoewel we allemaal omringd worden door sterven, ziekte en de menselijke tragedies, dringt het helaas niet tot ons door hoe breekbaar het leven is, totdat onszelf een ramp overkomt.Terugkijkend noem ik die periode ‘het geschenk van mijn leven’. Ik besloot om iedere dag te leven alsof het de laatste dag van de rest van mijn leven is. Bij ieder item op mijn eindeloze lijst zet ik een

bucketlistafstrepen

In mijn huidige leven is geen dag gelijk. Ik leid het rijke en veelzijdige leven waarvan ik droomde, zoals ik het me voorstelde en zoals ik het opschreef.

Bucketlist opschrijven

En allemaal dankzij dat eenvoudige instrument: het maken van lijsten. Daarvoor is niets anders nodig dan een pen, lege vellen papier/ notitieboekje, een open geest, wil en geloof, en later een beetje durf. Tegenwoordig gebruik ik ook de macht van de massa’s op sociale netwerken om mijn dromen over de hele wereld te exploiteren.

Dankzij de lijsten, die voor mij een manier van leven zijn geworden, ben ik beloond met de prachtigste ervaringen.

Allemaal hebben we dromen, maar niet iedereen kan ze vervullen. Ik denk dat ik weet hoe dat komt. Volgens mij moeten jullie dat ook weten.

Hoe komt het dat sommige dromen wel in vervulling gaan en andere niet? Wat houdt ons tegen om al onze dromen waar te maken?

Comfortzone Bucketlistafstrepen
 • We vinden het moeilijk dingen te doen die buiten onze comfortzone liggen.
 • Onze energie om dingen te doen is beperkt. Je kunt niet alles doen.
 • Het is een kwestie van prioriteiten stellen.
 • We hebben faalangst. Als we halverwege falen, geeft ons dat geestelijk een knauw.
 • De haalbare en alledaagse dromen raken ondergesneeuwd als we ons concentreren op onze grote dromen om onszelf ervan te overtuigen dat we dingen kunnen bereiken die moeilijk en ver weg lijken te zijn.
 • Ik heb grote dromen, maar ik ben nog jong. Ze zullen me uitlachen om wat ik wens.
 • Ik ben al 87. Ik heb alles al gezien, alles al gedaan, alles al bereikt. Ik heb geen dromen meer.
 • We stoppen zoveel mentale energie in onze grote dromen, dat de kleine dromen genegeerd worden.
 • Het is een kwestie van verlangen.
 • Van luiheid en uitstelgedrag.

Wat is sterker: de aarzeling die ons verhindert onze dromen te realiseren, of de drang om door te zetten, ondanks het risico? In het geweldige technologische tijdperk waarin we leven heb je niet meer nodig dan een paar muisklikken om flinke voortgang te maken in de richting van onze doelen.

Beyoncé zien op jouw bucketlist? Het komt uit met Bucketlistafstrepen

Ik stak veel energie in mijn lijst met dromen en probeerde er in zijn geheel mee verder te komen. Ik besefte nog niet dat wat ik zou bereiken en tegen zou komen, groter was dan enige persoonlijke prestatie.De laatste paar jaar heb ik heel veel mensen met dromen ontmoet. De meeste dromen zijn heel bescheiden en goedkoop waar te maken. Vaak is er (naast wilskracht en vasthoudendheid natuurlijk) niet meer nodig dan verstandig budgetteren of een gesprekje met de bank. Een vliegbrevet halen, de Kilimanjaro beklimmen of Beyoncé zien optreden vanaf de eerste rij? Dat soort dromen is redelijk makkelijk te verwezenlijken.

“Een droom waarmaken kost misschien een paar honderd euro. Maar het gevoel dat we iets missen, komt ons veel duurder te staan”

Dankzij het ’lijst-project’ heb ik een geweldige stel ontmoet waarmee ik bevriend raakte. Ze ontwikkelden (uit frustratie) een simpele app waarmee ze veel geld verdienen. Daardoor heb ik opnieuw geleerd dat noodzaak inderdaad de moeder van de uitvinding is, en dat je naar je hart moet luisteren en je droom volgen.

Mars op je bucketlist?

“Ooit was het bereiken van de maan een verre droom. Vandaag hebben we het over de exploratie van Mars.”

In de tijd waarin wij leven zijn tijd en geld (de meest voorkomende obstakels op de weg naar het vervullen van een droom) obstakels geworden die redelijk makkelijk te overwinnen zijn. Je hoeft allen maar je ‘durfspier’ te trainen en over de lat heen te springen.

Deel je droom, waardoor de kans groter is dat hij uitkomt. Als je hiervoor social media inschakelt, vergroot je de kans dat iemand je de nodige hulp aanbiedt.

quote Bucketlistafstrepen

Ik merkte dat velen dit niet willen. Met als reden: houd mijn dromen liever voor mezelf, brengt me in verlegenheid, is te persoonlijk enz. Terwijl ik vind dat het delen van dromen niet arrogant is, maar het tegenovergestelde: het komt voort uit bescheidenheid en een groot bewustzijn van wat je als individu alleen niet kunt, maar met vereende krachten wel. En je kan er anderen mee inspireren.

quote Bucketlistafstrepen

“Een dapper mens gaat één keer dood. Een lafaard sterft elke dag opnieuw

Mensen zijn bang om stappen te nemen, of die nu groot over klein zijn, waarmee ze buiten hun comfortzone zouden komen.

Heel vaak heb ik reacties gekregen van mensen in de trant van: ‘Dus De Lijst is in principe hetzelfde als de film ‘the secret’ , toch? Je hoeft alleen maar positief te denken en dan komen dingen uit?’
Ik ben ervan overtuigd dat het universum ons niet hoort, wij worden gehoord door mensen. Dat is de reden waarom ik me met mijn dromen richt op de ogen en oren van (bekende en onbekende) mensen die me kunnen helpen.

Ik kan me vinden in de theorie van positief denken., ik heb altijd al zo geleefd. Ik ben geneigd te geloven dat ik nog altijd in een rolstoel zou zitten zonder het positieve denken en het optimisme dat ik heb geërfd en uit ‘De Lijst’ natuurlijk. Maar als ik denk over ‘alleen maar positief denken? En hoe zit het dan met doen?” Verbeelding alleen is niet genoeg om dingen te laten gebeuren, het moet gecombineerd worden met handelen.

quote Bucketlistafstrepen

Wie in je omgeving zou jou graag op weg helpen om deze droom te bereiken, als ze van die droom wisten? Ken je dat soort mensen? Neem dan NU contact met ze op via een aardige mail waarin jij over je droom vertelt en over hoe zij jou daarbij kunnen helpen.

Maak er een gewoonte van om eens per week een status met een hulpverzoek van vrienden uit je netwerk te delen. Samen creëren we dan een wereld die droomt, participeert, helpt en dingen bereikt.

Mijn blog over ‘De Lijst’ bestond nog maar twee dagen of ik kreeg al vragen als:

 • Wat is dit allemaal voor onzin?
 • Waarom zou je wensen dat je Oprah Winfrey ontmoet als je het al druk genoeg hebt?
 • Waar is dat eigenlijk goed voor, die lijst?

Mijn wedervraag was: Hoe zit het met jou? Wanneer heb jij voor het laatst een contract met jezelf gesloten?

Waarom nemen we wel de moeite om een boodschappenlijstje te schrijven, maar niet om onze wensen op een rijtje te zetten?

Ik heb ontdekt dat een geschreven lijst en het ceremonieel eromheen veel machtiger zijn dan een lijstje dat ergens in je hoofd rondzwerft. Een geschreven lijst is de weerspiegeling van hartenwensen en de tastbare herinnering aan wat wij willen. Een droom is niets anders dan een abstracte gedachte, een wens, een fantasie – tot het moment dat die op een vel papier staat, dan wordt het een doel met verplichtingen!

vliegtuig Bucketlistafstrepen

Als je lijst op papier staat, zien we de kansen die op ons pad komen. ‘Plotseling’ horen we in een café een groep mensen naast ons toevallig praten over een van onze dromen. ‘Plotseling’ blijkt dat de persoon die naast je in het vliegtuig zit je in contact kan brengen met iemand die je aanzienlijk vooruit kan helpen. Als we onze doelstellingen helder onder woorden brengen, stellen we ons ook open voor mogelijkheden om ze te bereiken.

Het is belangrijk om een lijst met dromen te hebben die niet onvervulbaar zijn maar met kleine, makkelijk haalbare doelen die spannend en verfrissend zijn: leren naaien, zelf je huis schilderen, kruiden kweken, een wandeling maken in een stad die ik nog nooit heb bezocht enz. Van zo’n lijst word je blij. Zo’n lijst geeft voldoening omdat die ons allerlei dingen laat bereiken die ons leven kleur geven en verrijken met bezienswaardigheden, geluiden en nieuwe geuren.

kleine wensen op je bucketlist, streep het af met Bucketlistafstrepen

Zoals zo velen zei ook ik regelmatig: “Ach, dat komt nog wel als ik met pensioen ben.” Maar dat kan dus niet. Het echte leven is hier en nu. Wij bepalen hoe het eruitziet. Ik ben ervan overtuigd dat je al op jonge leeftijd moet beginnen lijstjes te maken en focus in je leven te brengen. Geef die boodschap door aan je kinderen!

Het jongste lid van mijn publiek tot nu toe was een jongetje van tien, wiens droom het was om Brian May (van Queen) te ontmoeten. Hij schreef het op zijn lijstje met doelen en besloot dat hij verkleed zou gaan als Freddy Mercury. Zijn moeder zette de foto’s op meerdere Facebookpagina’s van Queenfans. Binnen een paar minuten kregen die meer dan duizend likes en waren ze vijftig keer gedeeld. Die aantallen bleven groeien, net als de opmerkingen gericht aan de moeder met tips hoe ze rechtstreeks in contact kon komen met May. Het is een kwestie van tijd voordat deze droom uitkomt!

Waarom zijn we eigenlijk onze dromen gaan uitstellen totdat we met pensioen zijn? Waarom hebben we een gebeurtenis nodig die onze wereld door elkaar schudt voordat we nú gaan handelen? Hoe komt het dat mensen bang zijn om met hun geld te speculeren op de beurs, maar er wel op gokken dat ze gezond oud worden en dan over voldoende tijd en geld beschikken om te bereiken wat ze vroeger uitgesteld hebben?Luister naar je hart en je verlangens en probeer die nu al te verwezenlijken in plaats van te wachten tot na je pensioen.

quote Bucketlistafstrepen

“Iemand zou ons al heel vroeg moeten vertellen dat we op sterven liggen, zodat we alles uit het leven halen. Wat je ook wilt doen: doe het. Want het aantal morgens is beperkt!” / Michael Landon (acteur die stierf op 54 jarige leeftijd)

“Mensen houden niet op hun dromen na te jagen omdat ze ouder worden. Ze worden ouder omdat ze ophouden hun dromen na te jagen” / Gabriel García Márquez.

Waarom laten we, naarmate we volwassener worden, mensen in onze omgeving hun angsten op ons overbrengen waardoor onze grootste dromen verstikken? Waarom moeten we al die pessimisten geloven die ons vertellen dat het ‘onmogelijk is’, want hoe zijn we dan op de maan beland?

Laat het waarmaken van je dromen niet aan anderen over. Heb jij een droom? Dan ben jij de enige die die kan waarmaken, als je het echt wilt. Waarom werd er als kind steeds gevraagd: “wat wil je later worden als je groot bent?” en waarom wordt dat niet meer gevraagd als je midden in het leven staat? Hebben we dan echt niets meer te wensen als we volwassen zijn?

DURF is een spier die je moet trainen en ontwikkelen

Durf! Ga ervoor, verbaas jezelf en je omgeving. Wees niet bang om hulp te vragen! Denk in het groot.

Mensen die zich alleen met pietluttigheden bezighouden, blijven klein.

Het is de durf die dromers met elkaar verenigt, omdat ze de durfalletjes herkennen die ze als kind waren en die ze misschien onderweg een beetje zijn kwijt geraakt.

Bill Gates ontmoeten op je bucketlist? Maak het waar met Bucketlistafstrepen

Stel: je komt in een lift ergens in het buitenland ineens Bill Gates tegen, één van de rijkste en invloedrijkste mannen ter wereld. Kun je dan snel je droom kenbaar maken, zodat hij je misschien zal helpen?

Het leven biedt ons heel veel verschillende routes die we kunnen volgen. Je kunt het middelste pad kiezen, waar de meeste mensen lopen. Dat is verlicht, modern, veilig en gemaakt om gemakkelijk het gewenste doel te bereiken. Maar het is er druk en vol files.

gebaande paden of die andere? Bucketlistafstrepen

Parallel eraan lopen andere paden die je ook kunt nemen. Minder belopen, minder goed verlicht, minder goed onderhouden en vol kuilen. Die kleinere weggetjes zitten misschien vol risico’s , maar als je de hindernissen en angst voor het donker overwint, kun je jouw doel eerder bereiken omdat maar weinig mensen deze weg kiezen.

Laat je angsten voor wat ze zijn. Je kunt beter durf hebben, afwijken van het gebruikelijke, uniek zijn, delen en dromen. Je hebt vrijwel niks te verliezen, alleen maar te winnen!

Ga niet verder met lezen totdat je een lijst met tientallen dingen hebt opgeschreven, ook als dat langer dan een uur duurt. Soms komen er dan dingen naar boven waar je nooit aan gedacht had, gewoon door er even de tijd voor te nemen en alle remmen los te gooien bij het opschrijven van je dromen. Laat al je remmingen en blokkades varen die je in de jaren verzameld hebt. Laat je hart en je hoofd gewoon de pagina’s vullen, succes!

Zijn er doelen waarbij je zin hebt om er meteen aan te beginnen? Welke items op je lijst wil je boven alles afstrepen (ook op de langere termijn) en kun je daarmee nu meteen aan de slag? Waar wacht je nog op!?

Een paar dingen van mijn (Pauliens) lijst:

 • Als bucketlistinspirator landelijk mensen inspireren om hun bucketlist te gaan afstrepen
 • Motortrip maken met mijn man
 • Oma worden
 • Meerdaagse boottocht maken op de Amazone in Brazilië
Zweefvliegen staat op de bucketlist van Bucketlistafstrepen
 • Grote walvissen spotten in het wild
 • Eilandhoppen op de Wadden
 • Wekelijks verse bloemen plukken voor op tafel
 • Zweefvliegpiloot worden
 • Fietsen in elke provincie van Nederland

Als je ook wil weten wat in de tweede helft van het boek ‘The List‘ staat, raad ik je aan om het te gaan lezen.

Als afsluiter van deze blog, deel ik deze twee lijstjes uit het boek. Ze hebben dezelfde doelen, maar één is gericht op de realisatie. Lijstjes met alleen einddoelen zijn niet effectief. Dus bevat jouw bucketlist enkel einddoelen, dan adviseer ik je om hem te herschrijven zodat je het pad naar het afstrepen ervan plaveit.

einddoelen lijst
Beter alternatief van einddoelenlijst

Yuval Abramovitz vertelde zijn verhaal ook op TedX.

Volgende keer een melding ontvangen zodra er een nieuwe blog online staat? Schrijf je dan hier in. Genoeg geïnspireerd? Dan kan je onderaan elke mail uitschrijven.

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen– van ‘t Westeinde

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid