Dromen Durven Doen

Dromen Durven Doen 1280 853 Paulien van ‘t Westeinde

Ben Tiggelaar heeft een boek geschreven over het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf.

Het begint met dromen

Dan is het een kwestie van durven

Zodat je het gewoon gaat doen!

Als je bucketlistafstrepen kent, weet je dat ik me hier heel goed in kan vinden. Daarom neem ik met jullie even de hoofdlijnen van dit boek door:

Eigenlijk vreemd. Veel dingen die we in ons dagelijks leven telkens opnieuw doen, willen we eigenlijk niet. En veel dingen die we eigenlijk willen, dóen we niet. We bewegen minder dan we zouden willen, we eten ongezonder dan zou moeten, we investeren minder tijd in onze dierbaren dan goed zou zijn en ga zo maar door.

Gedrag is de zwakke schakel. De Amerikaanse onderzoeker John Norcross verdiept zich al jaren in goede voornemens. Hij stelde vast dat het in de meeste gevallen niet lukt om die voornemens ook écht vol te houden. Als een wens tot verandering niet heel nauwkeurig wordt vertaald naar het gedrag dat ervoor nodig is, helpt het allemaal niet veel.

De waarheid is dat de meeste mensen blijven dromen totdat het te laat is. Iedereen weet dat een ketting zo sterk is als zijn zwakste schakel. En bij veranderingen in ons leven is gedrag die zwakke schakel. Wie iets wil veranderen in zijn leven en het niet alleen bij stille wensen wil houden, moet zich daarom concentreren op zijn gedrag.

Slechts een klein deel (5%) van ons gedrag is bewust gekozen.

Het vervelende is dat gedragsveranderingen bijna altijd pas op termijn iets opleveren. Het kost soms maandenlange herhaling van dagelijkse handelingen voordat je resultaat ziet. Dit geldt vooral op de belangrijkste terreinen van ons leven: relatie, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid en carrière.

durven doen

Wist je dat:

Intenties alléén niet voldoende zijn om veranderingen te realiseren. Slechts 1 op de 5 mensen houdt een goed voornemen langer dan 2 jaar vol.

Gedrag is de zwakke schakel tussen plannen en resultaten. Veranderingen lopen meestal vast omdat het niet lukt ons gedrag blijvend aan te passen.

5% van ons gedrag komt bewust en gepland tot stand. 95% is echter onbewust en automatisch. Juist dit gewoontegedrag maakt veranderen zo moeilijk.

Veranderen begint bij jezelf. Je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag en dus ook voor het veranderen hiervan.

Vaak is er een pijnlijke confrontatie met de werkelijkheid nodig om écht serieus te gaan nadenken over veranderingen.

TIP
Vraag hulp. Je hebt mensen nodig met wie je afspraken maakt en die je hieraan houden. Ook als het moeilijk is.

Hekel aan verliezen

Er wordt vaak beweerd dat mensen van nature een hekel hebben aan veranderen. Dat is niet waar. Mensen hebben geen hekel aan veranderen, maar een hekel aan verliezen. Als een verandering meteen tot een vooruitgang leidt in onze situatie, zonder dat het ons moeite, pijn of verdriet kost, dan hoor je nooit iemand klagen. Als je een verandering pas op termijn tot een betere situatie leidt, maar eerst een persoonlijke investering vergt – tijd, geld, energie, aandacht of het opgeven van bepaalde zekerheiden en verworvenheden – dan wordt het een moeilijker verhaal.

Bv:

Op termijn zie je er misschien beter uit als je gezonder gaat eten en meer gaat bewegen, maar hier en nu verlies je met zekerheid een aantal dingen die je plezierig vindt.

Op termijn leiden studeren en solliciteren misschien tot een leuke nieuwe baan. Maar nu verlies je er zeker een hoop vrije tijd mee en krijg je bij je sollicitaties bijna zeker te maken met persoonlijke afwijzingen. Rationeel, bewust gepland, is het verstandig om de investering te plegen. Gevoelsmatig, onbewust automatisch, voelt het verkeerd om alle leuke dingen hiervoor op te geven.

De Amerikaanse onderzoeker James Prochaska heeft vastgesteld dat mensen door een aantal fasen gaan rond een verandering:

  1. De fase vóór het overwegen van de verandering
  2. Het overwegen van de verandering (DROMEN)
  3. De voorbereiding van de verandering (DURVEN)
  4. De actie (DOEN)
  5. Het onderhoud (DOEN)

Je kan pas veranderen als je er klaar voor bent. Actie (bv afvallen) heeft dus alleen nut als je al voorbij fase 2 bent, want als je nog aan het overwegen bent of je het wel wil gaan doen: is het nog te vroeg.

Het boek ‘dromen, durven, doen’ richt zich vooral op fase 2 t/m 5. Je koopt dit boek pas na fase 1.

Veranderingen verlopen in verschillende fasen. De eerste, dromen, draait erom dat we doelgericht en concrete gedragsintenties formuleren.

Doel van de volgende fase, durven, is om de moeilijkste verandermomenten gedegen voor te bereiden. Zo voorkomen we terugval in oude, ineffectieve gewoontes.

De laatste fase is doen. Bedoeling is om het gewenste gedrag te beginnen, te meten, te belonen en vol te houden.

“Na een burn-out zette ik op een rijtje wat ik echt belangrijk vind: gezondheid, gezin en genieten. Dat zijn de ankers geworden waar ik alles aan ophang. Ook mijn werk is wel belangrijk, maar niet zo belangrijk als ik dacht.” – Pierre

Het is soms niet gemakkelijk, maar vaak wel noodzakelijk om te weten wat je echt belangrijk vindt in het leven. Neem de tijd voor dat proces.

Stel jezelf haalbare doelen. Denk vanuit de zaken die je onder controle hebt. Bepaal heel concreet wat je wel en wat je niet doet.

Als er een grote verandering nodig is, betekent dit ook loslaten wat geweest is. Blijf niet achterom kijken, maar richt je op de toekomst en begin met een schone lei.

Verken de dingen in je leven waar je warm voor loopt en de dingen in je leven die je teleurstellen met ander woorden: verken je JA-gebied en je NEE-gebied, zet een globale richting uit en ga aan de slag!

Gebruik zowel je verstand als je gevoel bij de keuzes die je maakt. ‘Verstandig kiezen’ tegen je gevoel in werkt niet. ‘Op je gevoel’ onverstandige keuzes maken evenmin.

Denk niet in belemmeringen, maar in mogelijkheden. Wat wil je écht en welke stappen zijn daarvoor nodig? Doe onderzoek: hoe hebben anderen dat aangepakt. Zo lees je in het gratis E-book 8 verschillende verhalen van afgestreepte bucketlistwensen en hoe ze dit hebben aangepakt.

Betrek de mensen die je dierbaar zijn actief in belangrijke keuzes, ook al kun je hier soms tegen opzien. Je hebt later hun steun nodig om door te zetten.

Sportcoach: ”50x 2% is ook 100% –> iedere week een kleine verandering levert ook een groot effect op als je een jaar verder bent. “

M.A.P.

Formuleer je voornemens M.A.P.:

Meetbaar = hoe stel je objectief en zonder discussie vast of je je voornemen wel of niet hebt uitgevoerd? Hoe zou een buitenstaander kunnen bijhouden wat jij doet?

Actief = maak duidelijk wat je WEL gaat doen. Welke gedachten ga je WEL denken, welke handelingen ga je WEL verrichten?

Persoonlijk = maak duidelijk wat JIJ gaat doen! Natuurlijk moeten anderen ook van alles in hun leven veranderen, maar dat kun jij niet besturen . Dat zullen ze zelf moeten doen.

Blijf dus niet hangen in vage algemene voornemens, ban woorden uit als ‘iets, een stukje, werken aan, beter enz. Vermijd opsommingen van dingen die je niet meer wilt doen (zoals stoppen met klagen). Houd het bij jezelf: niet ‘Wij moeten werken aan onze relatie” maar begin bij jezelf.

Belangrijk is dat je altijd start met gedrag waarvan je weet: dat kán ik. Je kunt veranderen zien als een trap oplopen. Begin met de tree die binnen je bereik ligt.

Geheugensteuntjes helpen om door te zetten op moeilijke momenten. Je moet jezelf krachtig herinneren aan je voornemens wanneer dit het meest nodig is.

Beloningen helpen ook. Ga de korte-termijn-frustratie van een crisismoment te lijf met een beloning die minimaal 2 tot 3x zo groot is.

Countering is de derde techniek die effectief is op crisismomenten. Actief spreken, bewegen, denken en voelen om je te verweren tegen terugval in oude automatismen.

dromen

Veel mensen koesteren jarenlang bepaalde dromen en ambities. Er komt echter pas schot in de zaak als je begint met een leerproces. Gewoon door te DOEN.

Zoek mensen om je heen die je op ideeën brengen en je motiveren. Iedereen heeft inspiratie en aanmoediging nodig bij belangrijke veranderingen.

Realiseer je dat grote veranderingen nooit in één keer tot stand komen. Het is een proces van vallen en opstaan dat soms jaren kan duren.

Mensen leren vooral door directe feedback. Dit betekent dat we het gewenste gedrag meteen vanaf het begin moeten meten en belonen.

Veel mensen willen feedback en een stok achter de deur. Bucketlistinspirator Paulien van ’t Westeinde kan helpen als je graag een bucketlistwens wilt afstrepen maar het er niet van komt, vraag naar de mogelijkheden.

Uitstelgedrag kunnen we voorkomen door onze start goed voor te bereiden. Als het niet ‘vanzelf’ leuk is om te beginnen, máák het dan leuk.

doen just do it

Denk niet in termen van slagen of falen, maar in termen van leren. Als je je doelen écht belangrijk vindt, kun je niet mislukken, maar alleen leren onderweg.

Geslaagde veranderingen werken stimulerend. Wie van de 3 stappen dromen, durven  en doen gewoontes maakt, krijgt meer grip op zijn leven.

Op de website www.tiggelaar.nl vind je een gratis werkboek dat je nog een extra duwtje in de rug geeft bij het maken van de stap van dromen nar durven en doen.

Spreekt het je aan en wil je het hele boek lezen, dan kan je het boek ‘Dromen, durven, doen hier bestellen.

Veel succes met dromen

Het is een kwestie van durven

En het dan gewoon doen!

P.S.
Kan jij een duwtje in de rug gebruiken om jouw bucketlistwens echt te gaan afstrepen? Inmiddels is onze training ‘B.U.C.K.E.T. methode’ hiervoor online.

Volgende keer een melding ontvangen zodra er een nieuwe blog online staat? Schrijf je dan hier in. Genoeg geïnspireerd? Dan kan je onderaan elke mail uitschrijven.

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ‘t Westeinde

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid