great white shark

Dubbel afstrepen

Dubbel afstrepen 2490 2234 Paulien van ‘t Westeinde

Een dag in mijn leven die ik nooit zal vergeten. Ik wilde een bucketlistwens afstrepen, maar het werden er verrassend genoeg twee.

Deze keer dus een persoonlijk anekdote om met jullie te delen.

Nog nooit gedaan + beetje eng

Een aantal jaren geleden, laten we het daarop houden, werd ik 30 jaar toen we in Zuid-Afrika waren. Vriend wilde naar het meest zuidelijke puntje van Zuid-Afrika, waarom werd me niet duidelijk.

Sommige bucketlistwensen staan zo kort op mijn bucketlist, dat de inkt niet eens kan drogen voordat hij er weer vanaf wordt gestreept!

Ik las in een reisgids, een paar dagen voordat we het land binnen kwamen, dat je in Gansbaai kon duiken met haaien. Je zit dan zelf in een metalen kooi nabij een boot, waaruit je hopelijk onder water uitzicht hebt op een mensenhaai (great white shark). De kooi drijft en is dus deels onder en deels boven water. Dat leek me wel wat voor mijn verjaardag: nog nooit gedaan+ beetje eng, dus perfect om eens te proberen. Ja sorry hoor, maar dat was ongeveer (en is nog steeds vaak) mijn afweging.

Mijn vriend leek het ook wel wat, dus we boekten een boottocht voor mijn verjaardag.  We gingen met goede hoop aan boord, het zal toch niet zo zijn dat we uren uit de kust varen om teleurgesteld huiswaarts te keren? We hoorde van andere boten waar ergens haaien waren gespot, dus volle bak gas ernaartoe. Wat bloederig visafval van de afslag aan een touw diende als lokaas, haaien kunnen bloed op kilometers afstand ruiken dus nu was het wachten.

Volgorde

We maakten onderling een volgorde, welke twee mensen gingen eerst in de kooi, wie erna enz. Mijn 2 meter lange vriend paste net in het grootste wetsuit dat aan boord was, maar een meneer met flinke buik was hem voor. Galant als hij is liet hij de jarige niet wachten maar mocht ik met iemand anders in de kooi, later zou hij aan de beurt zijn.

Later kreeg ik van mensen filmpjes doorgestuurd dat het niet altijd goed gaat in zo’n kooi. Maar die had ik vooraf niet gezien, dus was de keuze snel gemaakt. Ik vond de constructie op het eerste oog ook niet zo sterk ogen, maar in het kader van YOLO (You Only Live Once) gingen we ervoor. Dus hup snorkel en duikbril op en in die kooi, op hoop van zegen.

white shark mensenhaai Gansbaai

Jaaaa daar werd de eerste Great White gespot, ze hadden het aas geroken en kwamen een hapje nemen. Onze gids duwde heel stoer de bek van de haai open zodra hij in de buurt van de boot kwam, zijn hand gleed uit en werd opengesneden door de superscherpe tanden van de grote haai.  We neurieden zelf het deuntje uit Jaws, wat een entertainment!

Eenmaal in de kooi maakte ik foto’s van verschillende haaien heel dichtbij met behulp van een wegwerp-onderwatercamera, digitale fotografie stond nog in de kinderschoenen dus we konden enkel duimen dat de foto’s gelukt zouden zijn.  Dit wisten we pas zo’n 2 weken later, dat waren nog eens tijden.

Per se samen

Vriendlief wilde per se met mij in de kooi. Gelukkig haakte iemand van de groep af, die vond het bij nader inzien toch te spannend. Of ze had die filmpjes al wel gezien, die ik later pas onder ogen kreeg. We zullen het nooit weten. Hierdoor waren we met een oneven aantal personen dus mocht ik een tweede keer. Hij was zichtbaar opgelucht wat me logisch leek, maar niet alles is altijd wat het lijkt.

Eenmaal met vriend in de kooi onder water, wachtten we op een haai binnen ons gezichtsveld. Ondertussen maakte vriend 0-gebaren van zijn ene hand aan de ringvinger van de andere hand. Ik snapte er niks van, dit gebaar hadden we nooit geleerd in onze Padi openwater cursus. Hij bleef maar gebaren, maar ik begreep hem niet. Ik seinde: ‘laten we naar boven gaan’ waarop ik boven water mijn snorkel uitdeed en vroeg: “wat bedoel je nou toch?” Vriend: “Wil je met me trouwen?” Oh hij gebaarde een ring om de vinger te schuiven, ahaaa.

Vanwege mijn breedbekkikkersmile vroeg de gids wat er aan de hand was. “He just proposed under water”. “And what was your answer????” “I said YES of course!”

Dat noem ik nog eens dubbel bucketlistafstrepen!

Krant

Eenmaal aan de wal werden we opgewacht door een journalist en fotograaf van de lokale krant. De schipper had stiekem gebeld. De tekst en foto van het artikeltje hebben we gebruikt op onze trouwkaart:

“Hy het heur verras deur haar te vra om met hom te trou terwyl hulle met die White Shark Diving Company op see was. Die twee Hollanders het daarna ’n glasie geklink.”⠀

Kijk, dat noemen ze dus dubbel afstrepen: kooiduiken met haaien en ten huwelijk gevraagd worden!

Heb jij weleens twee items op 1 dag mogen afstrepen? Met elke afgestreepte bucketlistwens, dubbele maar ook enkele natuurlijk, maak je kans op €100. Doe mee aan onze winactie, na elke 50 inzendingen wordt de prijs verloot.

En ja: dit zijn allemaal eigen foto’s 🙂

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ‘t Westeinde

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid