Fuck-it-list

Fuck-it-list 660 635 Paulien van ‘t Westeinde

Vooroordeel

Het hardnekkigste vooroordeel over een Fuck-it-list … oeps ik bedoel bucketlist …. is toch wel dat die grote, dure en vooral enge dingen bevat die we zouden moeten doen. Laten we beginnen met het ‘moeten’: “says who?”  want je moet natuurlijk helemaal niks. Fuck-it. Laat je niet aanpraten dat je leven niet compleet is als je nooit uit een vliegtuig bent gesprongen of de Kilimanjaro hebt beklommen. Want waarom zou je dat doen als je daar geen zin in hebt? Jouw bucketlist staat juist vol met dingen waar JIJ blij van wordt.  Deze wensen hoeven niet groots en meeslepend te zijn, maar ze moeten bij jou passen.

Dus ben jij een adrenaline junkie, ik vrees dat ik er zelf wel aanleg voor heb, laat je dan vooral niet tegenhouden om te gaan sandboarden, bungee jumpen, duiken met haaien en reizen rond de wereld. Maar de meeste mensen zitten hier helemaal niet op te wachten. Dat wil echter niet zeggen dat jouw leven niet zal verrijken zodra je een bucketlist gaat afstrepen.

Jouw bucketlist hoort wensen te bevatten waar jij van droomt, waar jij naar verlangt en die je ooit echt nog zou willen doen voordat je dood gaat. Daarom is elke bucketlist uniek en bij jij de enige die jouw wensenlijst kan samenstellen.

Slechte ervaringen

Naast een bucketlist zal iedereen zonder moeite een lijst kunnen vullen met dingen die hij NOOIT meer wil doen. Er is ook een heel andere soort lijst: een zogenaamde Fuck-it-list, deze kan heerlijk verlichtend aanvoelen.

Het is een lijst met blunders, fouten en slechte ervaringen die je nooit (meer) wilt herbeleven.

Neem het verhaal van Scott Jones, hij had een druk leven tot hij een beroerte en hartproblemen kreeg. Na ziekenhuisopname en revalidatie bekeek hij zijn leven anders. Terwijl vrienden hem toen juist vertelden dat het tijd was voor een bucketlist, zag hij dat niet zo zitten. Hij wilde zijn leven wel leuker maken, maar dan door een aantal dingen nooit meer te hoeven doen van zichzelf. Dit werd zijn Fuck-it-list. Daar staan dingen op als:

Nooit meer: Facebook, Sojamelk, Sappenkuur, lid willen worden van de ‘mile high club’, Tinder, Jazz (“Ik heb het geprobeerd, maar nee”) en Sudoku (ben er slecht in), ondergoed

opvouwen.

Samengevat is de boodschap van een Fuck-it-list: “Doe niks dat je niet echt wilt doen!”

Gebruik je tijd zorgvuldig, je weet nooit hoe lang je nog hebt.

Als je er even voor gaat zitten, kom je zo een heel eind met je fuck-it-list. Ik ben zo vrij geweest om er ook dingen tussen te zetten die naar mijn mening op andermans fuck-it-list zouden moeten staan…..

Nooit meer:

beginnen met diëten, tegen de ober zeggen “het is heerlijk” terwijl je dit niet meent, koffie accepteren terwijl je eigenlijk thee wilt of bier aannemen terwijl je meer een wijn-mens bent, je best doen om een computerspel te begrijpen waar je de doelgroep niet voor bent, in iemands huis logeren waarbij de tegenprestatie is  om voor de kat te zorgen, overeten omdat het nu eenmaal all-inclusive is, Twitteren omdat je eigenlijk liever lang van stof bent, overstappen op een nieuwere versie software alleen omdat iemand roept dat je met je tijd mee moet gaan, een voorgerecht nemen omdat iedereen in het gezelschap dit doet, al je ooms en tantes uitnodigen voor je bruiloft terwijl je die normaal ook nooit ziet of hoort, met een halfslappe band gaan fietsen (grrrrgh), je bordje leegeten terwijl het de calorieën niet waard zijn, een te kort dekbed in de winter,  sok met een gat bij de was gooien in plaats van in de prullenbak en nepchocolade zoals koetjesrepen.

En ook nooit meer:

Geloven dat die schoenen echt nog wel uitlopen, een leeg melkpak terugzetten in de koelkast, je intuïtie negeren, een smartphone nemen die niet in je tas past, een string dragen, op Facebook dagelijks je hardlooprondje delen, een lege pen terug in de lade leggen, kleding kopen die je waarschijnlijk niet gaat dragen, vinden dat je recht hebt op donorbloed of -orgaan terwijl je zelf geen bloeddonor bent of een codicil wilt, koude koffie toch opdrinken, in een auto stappen waarin gerookt is, tegen de zon in een foto maken, mos uit mijn tuin verwijderen zodat ik later voor kerststukjes mos in de winkel moet gaan kopen, zeggen dat je iets niet lust voordat je het geproefd hebt, verwachten dat iemand je gedachten kan lezen (vertel het gewoon), lomp parkeren waardoor je 2 (of 3!) plekken inneemt, een baby-aan-boord-sticker op de auto (wie kan mij het nut hiervan uitleggen?) en kijken naar irritante TV programma’s (er zit een knop op je TV).

Maar ook nooit meer:

Stiften laten uitdrogen door de dop er niet terug op te doen, iedereen  die de zieke beterschap wenst in een grote-groeps-app, met tegenzin naar de sportschool gaan, grijs haar verven, groter als jou(w) zeggen, een vaag verhaal op social media plaatsen dat niemand begrijpt om vragen en medelijden uit te lokken, zeggen dat die jurk haar heel leuk staat terwijl een blinde ziet dat het niet zo is, vaat met de hand afwassen omdat het niet meer in de vaatwasser paste, iets doen zonder na te denken waarom je die doet met de enige reden “omdat we dat al jaren zo doen”, een kunstkerstboom in huis en het strijken van beddengoed (wie slaapt er met zijn ogen open?).

Ik daag je uit om een paar dingen te bedenken die je nooit meer wilt doen en maak je eigen fuck-it-list, ga ervoor (het lucht enorm op)! En als er tussendoor dingen in je opkomen die je eigenlijk wel graag zou willen doen, dan pak je er snel je bucketlist weer bij. Want heej, je maakt zelf wel uit of je iets wel of niet wilt doen. Fuck it!

Het hele verhaal van Scott Jones is te bekijken in de ‘TedX talk’ op You Tube.

Inspirerende groet van Paulien –Ik Zou Het Gewoon Doen– van ‘t Westeinde

 

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid