parachute

Gelukslessen van een kenner

Gelukslessen van een kenner 334 334 Paulien van ‘t Westeinde

Recent las ik een artikel over de gelukslessen van Jeroen Keers die zijn geluk vond na een bijna dodelijke val.
Hij viel een kilometer naar beneden toen zijn parachute niet open ging. Die gebeurtenis gaf zijn leven een andere wending. Hij stopte met werken, vertrok uit het Gooi en woont nu in een vervallen vakantiehuisje aan de Franse kust.

“Ik noem het mijn ‘parachutegeval’ en geen ongeval, want achteraf vind ik het een van de mooiste dingen die me is overkomen”

In Jeroens 7 gelukslessen kon ik me wel vinden, dus ik heb ze van toelichting voorzien en deel ze graag met jullie:

geluksles 1. Blijf jezelf voeden met positieve gedachten.

Gemakkelijker is om overal over te klagen. Ik moet toegeven, het lucht soms enorm op om even lekker te zeiken over het weer of de file waarin je stond. Maar verander je de situatie daarmee? Lost de file op of gaat de zon er weer van schijnen, helaas niet (zo wel, dan zou dat wel echt toevallig zijn). Beter is het daarom om het te accepteren en de positieve kanten ervan te zien. De ultieme manier, naar mijn mening, is door problemen ‘om te denken’ naar mogelijkheden. Een ‘Ja-maar’ wordt ‘Ja-en’, zie www.omdenken.nl.

geluksles 2. Geniet bewust van kleine en dagelijkse dingen.

De meeste mensen hebben geen groots en meeslepend leven dat dagelijks bruist. Gelukkig als je het mij vraagt, het lijkt me dodelijk vermoeiend als je leven op een filmscript lijkt.
Realiseer je dat je dagelijks kunt genieten, het zijn vaak de kleine dingen die je een geluksmoment opleveren. Denk eens aan het eerste kopje koffie van de dag (vooral als hij met liefde vers gezet is), de zon zien opkomen (of voor de avondmensen onder ons: zien onder gaan), een welgemeende glimlach van een naaste, een nostalgische geur opsnuiven van vers gemaaid gras of zilte zeelucht (of in mijn geval uitlaatgassen van een brommer, maar ik vrees dat ik de enige ben).

geluksles 3. Neem de tijd. Haast is nergens goed voor.

Mensen die mij kennen trekken nu een wenkbrauw (of beide) op, ik ben namelijk vrij allergisch voor treuzelen. Maar ook ik weet dat het vaak beter is om ergens te tijd voor te nemen. Wie kent niet het alom bekende tegeltje: ‘Haastige spoed is zelden goed’.

geluksles 4. Geef tien keer per dag een compliment, ook aan mensen die je niet kent.

Grappig is dat deze ook terugkomt als 1 van de opdrachten in mijn boekje ‘52x buiten je comfortzone’ dat sinds kort te bestellen is.
Vriendin T. waarmee ik om het jaar een weekendje weg ga, is een kei in welgemeende complimenten geven (vooral ook aan onbekenden). Elke keer weer wordt ik erdoor geïnspireerd, als ik zie hoe het kamermeisje glundert, de receptioniste welgemeend terug glimlacht of de winkelbediende verrast reageert op haar complimenten. Aangestoken door T. probeer ik ook regelmatig, alleen gemeende, complimenten aan onbekenden te geven. Als ik denk “Wat een leuke jurk heeft die mevrouw aan” spreek ik dit steeds vaker uit. Als ik de schoonmaakster tref terwijl ik net het brandschone toilet heb bezocht, meld ik haar dat het er ‘heerlijk fris’ was. Of ik geef de straatveger even een schouderklopje en de verkeersregelaar een duimpje. Het is een kleine moeite en ik merk dat ik er zelf ook vrolijk van wordt. Ik daag je uit om dit eens een maand vol te houden en verzeker je dat je de gewoonte gaat omarmen!

geluksles 5. Sport veel en lang; door de endorfines die daarbij vrijkomen voel je je goed. Een gezonde geest zit in een gezond lichaam.

Ik sprak eens een kennis die me toevertrouwde dat ze na jarenlang hardlopen begon te geloven dat die endorfine een mythe was. “Nog nooit wat van gemerkt”. Maar op mijn vraag waarom ze haar hardloopschoenen dan mee op vakantie nam, antwoordde ze “Ja dat vind ik gewoon lekker, als ik een paar dagen niet gelopen heb ga ik dat echt missen”. I rest my case.
Het is aan te raden om een sport te vinden die bij je past, dan is het geen opgave maar een ‘uitje’. Ikzelf wordt heel ongelukkig van een binnensport waar de (naar mijn mening) te luide smaakloze muziek niet te vermijden is, dan moet je wel heel gemotiveerd zijn om dat vol te houden. Maar als ik in de buitenlucht mijn beweging (b.v. roeiend of wandelend) krijg, liefst een groene omgeving waar je nog af en toe een vogel hoort fluiten, hoor je mij niet klagen. Zoekt een passende sport en gij zult vinden!

geluksles 6. Wees aardig voor jezelf.

Jezelf de put in praten is zo gedaan, maar wat heb je eraan? De meeste vrouwen zien, als ze in de spiegel kijken, alleen hun minpunten maar ook hier geldt: verdwijnen ze daardoor? Wat je aandacht geeft groeit, dus beter zou zijn om je positieve punten te benadrukken. Welk compliment zou je jou geven als je een goede vriend(in) was?
Ben je iemand die vindt dat je iets ‘niet verdient’, verplaats je dan eens in een goede vriend(in). Wat zou die je gunnen? Heb je een bucketlistwens die je nooit afstreept omdat je graag wil geloven dat je het ‘niet verdient’, dan is het de hoogste tijd dat je zelf je beste vriend wordt!

geluksles 7. Leef alsof je alles al hebt wat je kunt wensen.

Deze geluksles doet mij denken aan ‘the secret’ van Rhonda Byrne. De film en het boek berusten op wat ‘de wet van de aantrekking’ wordt genoemd. Als je leeft alsof je al hebt wat je wenst, dan zal je het aantrekken en zal het werkelijkheid worden. Ik spreek niet uit ervaring, maar het boek is wel gevuld met positieve ervaringen.
Baat het niet, dan schaadt het niet. Ik daag je uit om eens een jaar te leven volgens dit principe, laat me weten hoe het was!

Jeroen Keers heeft dicht bij de dood gestaan. Treffend om te zien dat iemand die het leven waardeert, heel andere keuzes maakt dan daarvoor. Waarom zouden we niet leren van deze kenner en bij onszelf nagaan waar we nou echt gelukkig van worden?
Wil je het hele artikel lezen over de Jeroen Keers?

Inspirerende groet van Paulien –Ik Zou Het Gewoon Doen– van ‘t Westeinde

 

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid