had ik maar contact gehouden met oude vrienden

Had ik maar

Had ik maar 1156 1155 Paulien van ‘t Westeinde

Had ik maar …… Je kent het vast wel, dat gevoel achteraf wanneer je beseft: had ik maar meer dit, had ik maar minder dat, had ik maar nooit geluisterd naar die, had ik maar eerder gerealiseerd dat, enz. Eigenlijk zonde om die gedachte te hebben, maar iedereen herkent het.

had ik maar

Als je alles op voorhand zou weten, dan zou je andere beslissingen nemen. Het is maar goed dat we niet terug in de tijd kunnen om eerdere acties te veranderen, tenminste bij de meest acties is dat niet gewenst om te vervangen door de ‘had ik maar’ versie. Weet je nog dat Marty McFly in ‘Back to the future’ terugging in de tijd?
Hij ontmoet zijn moeder in de tijd voordat ze verkering had met zijn vader en hij is bang dat ze een oogje op hem (haar toekomstige zoon) krijgt. Een verandering in die tijd, zou vergaande gevolgen hebben. Stel dat zijn moeder niet verliefd was geworden op zijn vader……. Dan zou hij uiteindelijk niet zijn geboren, pfffff heftig.

had ik maar

Maar de overtreffende trap van vervelende had ik maars is toch wel die op je sterfbed.

bucketlist

Als je aan het einde van je leven terugkijkt met spijt, is het te laat om er nog wat aan te doen. Daarom is het aan te raden om regelmatig stil te staan bij de vraag: “Wat zou ik nog willen doen in mijn leven?”. Als je de antwoorden op die vraag noteert, dan heb je een (je raad het al……) Bucketlist!

Als je die leuke vakantieliefde ontmoet maar hij blijkt enkel Duits te spreken, dan denk je had ik maar wat beter opgelet op de middelbare school.

Als je favoriete band uit elkaar gaat voordat jij ooit naar een live concert bent geweest, dan denk je had ik maar eerder een ticket gekocht.

Als je kleinkind een eigen mening krijgt over wat hij aantrekt, dan denk je had ik maar eerder die trui voor hem gebreid.

Als je er op latere leeftijd achter komt dat je eigenlijk een geboren leraar bent, denk je had ik maar mijn hart gevolg en destijds de Pabo gedaan tegen de verwachtingen van anderen in.

Als iemand furore maakt met een uitvinding die jij jaren geleden hebt bedacht maar verder geen actie op hebt ondernomen, dan denk je had ik maar dat patent aangevraagd.

Als je er tijdens een verplicht jubileumliedje op je werk achter komt dat je een prachtige zangstem hebt (dan ben ik onmetelijk jaloers op je, dat je het even weet), denk je had ik maar eerder de ‘joy of singing’ ontdekt.

Jaren geleden las ik het boek van Bronnie Ware, een Australische verpleegster die mensen verpleegde in de laatste fase van hun leven.

als ik het leven over mocht doen

In ‘Als ik het leven over mocht doen’ beschrijft ze de vijf belangrijkste levenslessen. Acht jaar lang had ze tijdens haar werk stervende patiënten gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden, wat hun ‘had ik maar’ momenten in het leven waren.

“Mensen die de dood in de ogen kijken, krijgen een fenomenaal heldere kijk op het leven. Alsof ze opeens weten hoe het had gemoeten. Door goed naar hen te luisteren en van hen te leren, kunnen we ons leven veranderen. Niet straks, maar vandaag.” Bronnie

Om te leren van mensen met ervaring, kan jij zelf betere keuzes maken en zodoende minder ‘had ik maar’ momenten hebben als jij straks terugkijkt op je leven. Dus doe er je voordeel mee. 😊

De volgende vijf werden het meest genoemd:

1. JIJ BENT DE BAAS: STEL JE EIGEN DROMEN CENTRAAL

De generatie van mijn ouders, deed dingen vaak ‘omdat het zo hoort’. Gelukkig kneep mijn oma regelmatig een oogje toe en ging hier tegenin, maar dit was niet gebruikelijk in die tijd. Hoe vaak doe jij nog dingen ‘omdat het van je wordt verwacht’?

Ik herinner me een anekdote van een jongeman die van huis uit trouwde en het zelfstandige leven maar zwaar vond, want: “elke week al die ramen lappen, dat was toch wel heel veel werk”. Het was niet in hem opgekomen om de huisregels die zijn moeder erop nahield in de wind te slaan, stel je voor…..

Ook zonder te worden uitgehuwelijkt, zijn er nog veel mensen getrouwd met de persoon die in het plaatje paste. Deze sociaal-milieu-regel geldt trouwens echt niet alleen bij de koninklijke familie, maar wordt je er ook gelukkig van? Ik denk terug aan het huwelijk van prins Charles en Lady Di, voorbestemd maar geen sprookjeshuwelijk. In India komen gearrangeerde huwelijken nog steeds veel voor en wordt de (voor ons) gewone variant trots ‘love-marriage’ genoemd.

“Falen in het bereiken van je droom kost je veel minder dan het niet eens proberen”/ Jeff Goins

Dus heb je de neiging om dingen te doen ‘omdat het zo hoort’, vraag jezelf dan alsjeblieft af waarom je het doet en of het je dichterbij je droom brengt.

2. ER IS MEER IN HET LEVEN DAN WERK

Bronnie: “Alle mannen, geen één uitgezonderd, die ik behandeld heb, gaven dit antwoord. Ze vonden dat ze teveel hadden gemist: de jonge jaren van hun kinderen, het gezelschap van hun partner. De vrouwen zeiden dit ook, maar omdat zij van een oudere generatie waren, kwam dat op de tweede plek. Nu vrouwen ook fulltime werken, zal die spijt alleen maar groter worden.”

had ik maar

Druk, druk, druk. Dat is wat ik vaak hoor als ik iemand vraag hoe het met hem gaat. Ik maak me er zelf ook wel eens schuldig aan. Eigenlijk is het dom om het altijd maar druk te willen hebben. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik werk liever om te leven en leef niet om te werken. Want er is meer in het leven dan werk. Bovendien heb ik nog nooit gehoord van iemand die op zijn sterfbed dacht: “Had ik maar meer gewerkt in mijn leven”.

Natuurlijk is het ultieme werk het ‘geen echt werk’. Dan bedoel ik de mensen die het voor elkaar hebben om van hun hobby hun werk te hebben gemaakt en op die manier nooit meer hoeven werken, of dat het in ieder geval niet zo voelt. Denk bijvoorbeeld aan Rik van Bootjes enzo of aan Floortje Dessing die haar boterham verdient door de wereld over te reizen. Alle mensen die na hun pensioenleeftijd vrijwillig blijven werken (al dan niet tegen vergoeding) behoren zeker tot deze groep.

Maar voor de meeste mensen geldt toch wel dat ze werken om geld te verdienen zodat ze in hun vrije tijd kunnen doen wat ze graag willen. Maar als je je laat meeslepen door je werk, dat je zoveel uren van huis bent dat je geen tijd hebt om je verdiende geld uit te geven aan dingen waar je blij van wordt: dan ga je toch wel te ver in mijn ogen.

Zorg dat je vrije tijd inplant en bewaak dat dan ook. Want waarom zou je een vrije-tijd afspraak met jezelf steeds opschuiven of opvullen met werk terwijl je dat met een zakelijke afspraak eigenlijk niet doet? Jouw tijd is zeker zo waardevol als de tijd van je werkrelatie, dus handel daar dan ook naar.

Hoe vaak hoor je niet dat mensen veel meer genieten van hun kleinkinderen (of van hun jonge kinderen die ze krijgen met een tweede partner) dan van hun eerste kinderen destijds. Gewoonweg omdat ze zo vaak niet thuis waren dat ze een groot deel van die jeugd hebben gemist. En meestal wonen kinderen maar thuis tot ze een jaar of 18-25 zijn, daarna zijn ouders heel anders betrokken.

Als de quarantaine tijd door Covid-19 ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat dingen niet altijd hoeft te doen zoals je ze altijd deed. Zelfs de vastgeroeste werkgever die ervan overtuigd was dat ‘gewoon op kantoor vergaderen’ nou eenmaal de beste manier was, heeft ingezien dat sommige dingen online geregeld kunnen worden. En ik heb gemerkt dat online vergaderen vaak korter duurt en daardoor dus efficiënter blijkt, mits je een goede voorzitter hebt en elkaar al kent.

Er zit ook een keerzijde aan natuurlijk. Een vriend van me begon aan een nieuwe baan midden in de Corona-thuiswerkperiode en had moeite met inwerken. Het is natuurlijk lastig om alle vragen waar je mee zit aan de juiste persoon te stellen, als je jouw collega’s en hun functies nog niet kent.

Maar ik ben er voorstander van om altijd na te blijven denken, wees kritisch. Doe geen dingen ‘omdat we ze al 10 jaar zo doen’ maar zet er je vraagtekens bij. Kan het ook anders? Als je jouw werk meer op je eigen manier mag doen, krijg je waarschijnlijk meer plezier in je werk. Als je flexibel om mag gaan met je uren of de locatie waar je dat werk doet, voel je meer vrijheid en voelt het minder als werk. Ik heb in de quarantainetijd veel buiten gewerkt door mijn laptop op de veranda te zetten en soms (als luisteren belangrijker was dan typen) zelfs in de zon. En dat voelde veel minder als werk kan ik je vertellen.

3. LAAT ZIEN WAT JE VOELT

Bronnie kwam deze vorm van ‘had ik maar vaker laten zien wat ik voelde’ vaak tegen, je gevoelens uiten en assertief zijn, dat is voor veel mensen lastig en bijna iedereen had het achteraf graag vaker gedaan.

had ik maar

Bronnie: “Veel mensen hebben hun gevoelens jaren onderdrukt, meestal om de lieve vrede te bewaren. Positieve emoties worden vaker gedeeld, maar veel minder dan mensen hadden gewild. Vaak bleven liefde en dankbaarheid onuitgesproken tot het te laat was.”

had ik maar

Bij een uitvaart vertel je als nabestaande wat je van hem vond, wat je zo in hem waardeerde en waar je stiekem jaloers op was, waar hij heel goed in was en wie hij allemaal inspireerde, hoe trots je op hem was en wat je van hem leerde. Jammer dat diegene het dan niet meer kan horen, toch? Waarom zou je dit niet eerder met hem delen, net als in de reclame ‘waarom wachten’?

Iedereen waardeert het toch om dit te horen, jij zelf ook! Vind je het moeilijk om dit te zeggen, schrijf dan een kaartje of een brief.

4. HOUD CONTACT MET OUDE VRIENDEN

Bronnie: “Iedereen mist zijn vrienden als hij op sterven ligt. Vaak realiseren we ons niet hoe belangrijk oude vrienden voor ons zijn. Mensen die ons nog kennen uit een andere periode. Ons leven – en ook dat van onze vrienden – is zo druk dat goede contacten verwateren. Het is opvallend hoe vaak dit terugkomt bij stervende mensen. Ze hebben dan spijt dat ze niet genoeg moeite hebben gedaan om mensen die belangrijk voor hen waren te behouden en tijd en aandacht aan die vriendschap te besteden.”

reunie

Wat is er leuker dan oude herinneringen ophalen met de mensen die erbij waren? Daarom houd ik zo van een reünie van je school, of van een clubje waar je bij zat vroeger. Heerlijk verhalen die beginnen met “Weet je nog van toen…” aan elkaar vertellen.

Misschien heb jij je beste vriend(in) van vroeger al jaren lang niet gesproken. Ik daag je uit om op zoek te gaan, via social media of schoolbank is dat tegenwoordig niet zo moeilijk, en spreek nog eens af. Bij mij voelen gesprekken met BFF’s (zoals dat nu heet) van vroeger altijd zo vertrouwd, alsof je ze een week geleden nog sprak: je pakt zo de draad weer op. Zo’n bijkletsafspraak kost je een paar uurtjes van je tijd en levert je misschien weer een mooie vriendschap op of in ieder geval een ‘had ik maar’ minder.

5. STA JEZELF TOE GELUKKIG TE ZIJN

Bronnie: “Ik hoorde heel vaak dat mensen vonden dat ze niet gelukkig genoeg waren geweest. En dat ze dat volgens hen zelf schuld waren. Reden? Ze stonden het zichzelf niet toe. Ze bleven te vaak hangen in gewoonten en patronen: hun comfortzone bepaalde hun bewegingsruimte. De angst om te veranderen zorgde ervoor dat ze bleven wie ze waren en dat ze geen risico’s namen, maar diep van binnen hadden ze spijt van die nooit genomen leap of faith waarin ze hadden gedanst in de regen en hadden gelachen om de betrekkelijkheid van hun bestaan. Ze hadden het leven veel te serieus genomen.”

Buiten je comfortzone, daar is het hoor: the place to be. Daar gebeurt het want daar leer je nieuwe dingen.

comfortzone bucketlistafstrepen

Laten we zeggen dat de grijze cirkel in het plaatje je comfortzone is. Hier is het lekker veilig, weinig risico’s. Hier ben je goed mee bekend. Hier verblijf je meeste tijd van je leven.

Dan is daar buitenom een oranje ring, die heet de paniekzone. Hier ben je angstig. En als je bang bent, zal je niet in staat zijn wat te leren. Want al je energie gaat zitten in het controleren van je angsten.

Maar daar tussenin is ook nog een blauwe zone. Die heet de leerzone (of stretch zone).

Hier heb je de mogelijkheid om te groeien en dingen te leren. Dat betekent dat je niets nieuws leert als je binnen je comfort zone blijft.

Je comfort zone wordt groter als je goed bekend bent met dingen die je hier (in blauw) hebt geleerd en nu beheerst. Want dat voelt nu aan als comfortabel.

‘HAD IK MAAR’ VOORKOMEN

En wanneer begin je daar dan mee, dat voorkomen van veel ‘had ik maar momenten’ aan het einde van mijn leven? Nou wat dacht je van NU? Het is de hoogste tijd om je leven meer in eigen hand te nemen, je kan het!

En ik weet niet of het je opgevallen is, maar in de 5 dingen waar je het meeste spijt van hebt op je sterfbed wordt niet gerept over materiële bezittingen. Precies zoals ik had verwacht eigenlijk:

Ik vind de lijst van 5 die Bronnie Ware samenstelde erg geloofwaardig. Want wie weet er beter waar je spijt van gaat krijgen, dan de mensen die aan het einde van hun leven zijn beland?

Dat je in een ander stadium van je leven van heel andere dingen spijt krijgt/ denkt te krijgen blijkt wel uit de volgende rijtjes:

Onderzoek onder de lezers van Psychologie Magazine toont een heel ander lijstje. Deze algemene spijt top 6 bestaat uit de volgende zaken waar we met z’n allen het meeste spijt van hebben. Klopt de lijst voor jou? (bron https://www.mynd.nu/)

  1. Een foute partner. 
  2. Studiekeuze. 
  3. Onvervulde dromen. 
  4. Carrièrepad. 
  5. Vrije tijd/ waan van de dag. 
  6. Opvoeding


Spijt. Het is een vervelend gevoel, maar helaas bijna onvermijdelijk in het leven. Dus wentel je er niet te lang in en bedenk dat de keuzes die je hebt gemaakt op dat moment waarschijnlijk de juiste leken. En gelukkig duurt het leven meestal best wel lang en hebben we dus een aantal kansen om het allemaal anders en opnieuw te doen.

had ik maar

Spijt is niet fijn. Maar gelukkig heb je genoeg tijd om dat gevoel te voorkomen. Volgens Jelle van ‘So Chicken’ zijn dit de 15 keuzes waar je over 15 jaar spijt van krijgt. (bron: https://sochicken.nl/15x-spijt)

1.       Jezelf anders voordoen dan je bent
2.       Je gezondheid als vanzelfsprekend beschouwen
3.       Al je geld uitgeven
4.       Teveel aan jezelf denken
5.       Anderen je dromen voor je laten bepalen
6.       Proberen overal controle op te houden
7.       Niet durven groeien
8.       Je geluk uitstellen
9.       Je tijd verspillen aan dingen die je een leeg gevoel bezorgen
10.   Niet genoeg tijd doorbrengen met je dierbaren
11.   Altijd in de toekomst of het verleden leven
12.   Je leven zo serieus nemen dat je gestrest wrodt
13.   Achter het geld aanrennen
14.   De schoonheid in lelijkheid missen
15.   Mensen en gebeurtenissen constant veroordelen
had ik maar

Niemand wil spijt op zijn sterfbed.

Welke dingen zou jij in ieder geval gedaan willen hebben voor je jouw laatste adem uitblaast? Denk daar maar eens goed over na, deel het hieronder met ons, en zet ze daarna op jouw bucketlist.

En daarna wens ik je veel plezier met afstrepen van je bucketlist, want dat blijft toch het leukste 😊

Inspirerende groeten van Paulien –ik zou het gewoon doen – van ‘t Westeinde

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen. 

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid