Humor en voorpret maken het leven lichter

Humor en voorpret maken het leven lichter 704 680 Paulien van ‘t Westeinde

humor

Debra Veal roeide in de winter van 2001-2002 solo de Atlantische oceaan over in 112 dagen (veel langer dan gepland en uiteindelijk zonder haar partner, maar ze gaf niet op). Vlak voordat ze aankwam had ze in één weekend erg veel ellende waardoor haar gevoel voor humor ver te zoeken was. Ze plaatste een oproep aan haar volgers om ideeën op te sturen voor haar volgende grote uitdaging, dit is de top 10:

10. Eet bij Fatty Arbuckle een biefstuk van anderhalve kilo en je hoeft je feestmaal niet te betalen. Dat lijkt me inderdaad een hele uitdaging na meer dan honderd dagen op gevriesdroogd voer te hebben geleefd!

9. Inspireer 120 mensen om net als jij een uitdaging aan te gaan die ver boven hun grens ligt.

8. Letterlijk in het midden van Ierland, geografisch gezien dan, ligt Lough Dearg. Roei er omheen en je hebt rond Ierland gevaren.

7. Bezoek iedere staat van Amerika in een maand tijd. Had er gestaan dat ik moest proberen in een maand tijd in een rivier in iedere staat te kajakken, dan had dit boven aan mijn lijst gestaan.

6. Loop langs de Chinese Muur

5. Drie-in-één uitdaging: beklim een berg, duik in een meer en maak een trektocht door het oerwoud.

4. Leer motorrijden en rij de wereld rond. Ik heb ooit een programma gezien over een kerel die dat had gedaan, weet niet of een vrouw dit al eens heeft volbracht.

3. Roei als eerste rond de drie kapen: Ga eerst naar Kaap Hoorn, dan naar Kaap Leewin in West-Australië en tenslotte naar Kaap de Goede hoop in Zuid-Afrika. Je hoeft je geen zorgen te maken over de stukjes ertussenin, zoals oceanen.

2. Fiets naar de hoogste delen van het Middellandse-Zeegebied.

1. Maak een sprong uit de ruimte. 45- meter ofzo. Trek een ruimtepak aan en doe een gooi naar het record voor vrouwen. Alles boven de dertig meter is al goed.

Dit lijstje bewijst maar weer eens dat humor alles leuker maakt. Zie ook het eerste dat Debra opnoemt op de vraag:

“Zonder wat zou je nooit meer in een roeiboot de zee op gaan?” –> Gevoel voor humor.

Ikzelf (maar ja, wie niet?) ben ook een groot fan van humor, zou niet kunnen leven zonder (en dan liefst van het droge soort). Het leven kan soms hard en zwaar zijn, dan kan humor verlichting brengen.

Of je nou een voorstander bent van Cliniclowns of niet, het staat buiten kijf dat zieke kinderen even hun zorgen vergeten zodra ze aan het lachen worden gemaakt.

“Reizen is drie keer plezier: voorpret, ervaring en herinnering.”

Voorpret

Van Dale: voor·pret (de; v(m)) plezier vooraf. Voorpret is het geluksgevoel dat je voelt voorafgaand aan een leuke gebeurtenis. Naast humor, maakt ook voorpret het leven lichter. En daar is een bucketlist ideaal voor.

Als ik in de tandartsstoel lig tijdens een nare behandeling, doe ik altijd mijn best om aan mijn eerstvolgende bucketlistwens te denken. Wat voor leuks heb ik in het vooruitzicht? Hoe zal het voelen om die wens echt af te gaan strepen? Ik visualiseer mezelf in die jungle met mijn 3 mannen: Wat voor dieren komen we allemaal tegen? Maar ook: Hoe klinkt het daar (er zijn weinig dingen spannender dan junglegeluiden als je probeert te slapen in je hangmat) en hoe ruikt het er? Zie ik daar een Ara vliegen? Hoor ik daar de lokroep van een aap?

“If we were meant to stay in one place, we would have roots instead of feet.”

Mijn eindexamen was niet mijn meest favoriete tijd, maar het idee dat ik vlak daarna voor het eerst met een vriendin naar het buitenland op vakantie mocht maakte veel goed. De atlas erbij gepakt en eens bladeren: “waar zullen we toch eens allemaal naartoe gaan?”. Dat was de betere voorpret, je kan er maar beter vroeg mee beginnen: zoveel te langer kan je er naartoe leven.
Dat is voor mij het grootste nadeel van een last-minute vakantie trouwens. Lekker hoor die spanning van waar je later die week aan het strand ligt, maar ik mis de voorpret enorm!

Jongensdroom

Een jongensdroom is eigenlijk de ultieme voorpret en kan iemands leven zin geven. Neem bijvoorbeeld Theo Jansen. Hij bedacht, ontwierp en testte zijn imposante strandbeesten (van plastic buizen en tie-wraps) die zelfstandig kunnen lopen aan de winderige Nederlandse kust. Dit levenswerk is te zien in de documentaire ‘jongensdroom’.

 “Mark my word: a combination airplane and motorcar is coming. You may smile, but it will come”/ Henry Ford 1940

humor

Juraj Vaculík uit Slowakije droomt al 25 jaar over een vliegende auto die rijdt en vliegt op benzine en die je gewoon in een parkeervak kunt zetten. Destijds voor hem het symbool van ultieme vrijheid.
Een manier om weg te komen naar Oostenrijk, het onbereikbare land aan de andere kant van het ijzeren gordijn. Kijk op zijn website hoe hij het heeft geflikt https://www.aeromobil.com/

Spike herleeft op zijn oude Puch zijn jongensdroom. Jaarlijks komen, ondanks de kou, bijna 300 Pucheigenaren bijeen op de boulevard van Scheveningen voor de  Kouwe Klauwe-bijeenkomst . “Ik voel me weer zestien”, zegt de gitarist van de Haagse rockband Di-Rect. Het evenement heet niet voor niets ‘Kouwe Klauwe’, de stoere mannen en vrouwen deinzen op hun antieke brommers niet terug voor onaangename temperaturen. ”Toen het een keer -10 was, stonden we hier ook met z’n allen”, vertelde organisator Olga Kat.

Wie heeft er niet gehoord van deze actuele jongensdroom: De twee Nederlandse jongemannen David-Jan Bronsgeest en  Tim Koomen maakten in 2018 een korte film ‘Meet Jimmy’. Ze wonnen een prijs met hun pitch op het Imagine Filmfestival en mogen nu bij Paramount de lange uitvoering van hun film maken in de Verenigde Staten.

Jongensdromen zijn niet alleen voorbehouden aan jongens. Zo vertelde Linda de Mol over haar jarenlange nummer 1 op haar bucketlist: ze wilde George Clooney op de cover van haar blad Linda. Linda: “Deze fotoshoot kwam uiteindelijk tot stand doordat  iemand mij tipte dat George Clooney naar NL zou komen. Zij had gehoord (doordat ik dat al jaren riep) dat dit bovenaan mijn bucketlist stond en dacht aan mij op het juiste moment!”

Dit is tevens een top-tip om je droom uit te laten komen. Dus waar wacht je nog op: bedenk wat jouw ultieme droomwens is en bazuin het rond!

p.s. dit geldt ook als je denkt dat het een extreme droom is, je weet maar nooit. Elke grote droom is ooit begonnen met een kleine stap.

Inspirerende groet van Paulien –ik-zou-het-gewoon-doen- van ’t Westeinde

 

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid