gelukkig geld geldwolf gierig hebberig

Geld, maakt het gelukkig?

Geld, maakt het gelukkig? 337 340 Paulien van ‘t Westeinde

Hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis verdiepte zich in recente onderzoeken over gelukkig & geld en beweert het volgende:

Geld maakt gelukkiger omdat rijken vervelende dingen kunnen vermijden en tegenslagen kunnen opvangen.

Met geld kan je bijvoorbeeld betere gezondheidszorg kopen. Het cliché dat gezondheid het belangrijkste is in het leven zal niemand ontkennen. Gezond eten is helaas vaak nog duurder dan ongezond voedsel. Iedereen kent de schrijnende verhalen van iemand met een levensbedreigende ziekte waarvoor de behandeling niet vergoed wordt en veel geld kost.

loterij winnen geluk gelukkig

De loterij winnen maakt wel gelukkig

Onderzoek toonde jarenlang aan dat winnaars van geld in de loterij vaak slechts korte tijd gelukkiger zijn en het daarna went. Maar huidig onderzoek laat juist het tegenovergestelde effect zien. Loterijwinnaars zijn op de korte termijn niet gelukkiger. Door de onrust die ontstaat als je opeens een ton of twee miljoen krijgt. Maar op de lange termijn (na 2-3 jaar) zijn ze wel gelukkiger.

eigen theorie

Ik  heb zo mijn eigen theorie over twee grote loterijen, ben me ervan bewust dat velen mijn mening niet zullen delen, maar zal het toch even toelichten:
Het bedrag dat hij noemt van twee miljoen, dat krijg ik nog wel op. Beetje keuzestress zal het opleveren maar geen vergaande gevolgen verwacht ik. Maar ik ben ervan overtuigd dat het winnen van een extreem bedrag (zeg even zo boven de 10 miljoen) je leven niet leuker maakt. Stel dat ik bijvoorbeeld 30 miljoen win, dan krijg ik dit niet op een ‘gewone’ manier op. Dan zal heel mijn leven veranderen. Hoef ik in principe niet meer te werken (wil ik dat eigenlijk wel?). Krijg ik er waarschijnlijk ‘nepvrienden’ bij en juist geldzorgen in de trant van ‘hoe moet dat nou?’. Ik heb ook wel verhalen gelezen en documentaires gezien over het leven van prijswinnaars na een paar jaar. Die maakten op mij geen gelukkigere indruk.

1/5 lot

Omdat een geldbedrag heel veel wensen op mijn bucketlist dichterbij brengt (lekker afstrepen, heerlijk!) koop ik al jaren een staatslot. Geen hele maar 1/5 lot. Natuurlijk is het ook fijn dat me dit geen €15 maar €3 kost. Maar de hoofdreden is dat ik ‘bang’ ben dat (mocht ik de hoofdprijs winnen) mijn leven er niet leuker van wordt. En dat is natuurlijk wel het hele idee achter zo’n loterij. De meeste mensen waar ik dit tegen vertel, reageren met ongeloof. Sommigen bieden hun bankrekeningnummer aan (voor het geval dat …..). Ondanks de bevindingen van Ap Dijksterhuis blijf ik bij mijn standpunt, tja eigenwijs hé.

andere reden

Dat ik trouwens nooit meedoe aan de postcodeloterij heeft een heel andere reden. Dat is eigenlijk ter bescherming van mezelf, dat moet ik even uitleggen misschien? Ik stel me zo voor; Als je jarenlang meedoet aan deze loterij en je besluit op een dag om hiermee te stoppen, dan loop je gevaar. Stel namelijk dat er dan een flink bedrag op jouw postcode valt. Maar jij dus niet meedeelt omdat je geen lot meer hebt, dat lijkt me echt zuur. “Maar zonder lot val jij ook buiten de prijzen” hoor ik je denken. Dat klopt maar dat voelt voor mij anders. Omdat ik bewust nooit heb meegedaan met deze loterij, voel ik me niet schuldig dat ik gestopt ben.

“Hoe rijker, hoe gieriger. Hoe armer, hoe plezieriger.”  (gezegde)

dagobert geluk geld gierigGeld willen hebben maakt juist ongelukkiger. Het blijkt dat als mensen zich te veel focussen op geld verdienen, ze materialistischer en egoïstischer worden. Daarom kan je het beste een beroep kiezen dat je én leuk vindt én waarmee je een goed salaris verdient.

Hier ben ik het heel erg mee eens. Een bekend voorbeeld van iemand die koste wat het kost meer geld wil hebben is Dagobert Duck, maar niemand zal hem een sympathieke man vinden en ik betwijfel of hij echt gelukkig is.

ma·te·ri·a·lis·me (het; o)1leer dat de materiële, d.w.z. de economisch-technische krachten de bepalende krachten zijn in de ontwikkeling van de maatschappij2het uitsluitend streven naar bezit (van Dale)

Materialisme heeft in het algemeen een negatieve klank. Dingen kopen alleen om ze te bezitten, daar wordt je niet per definitie gelukkiger van. Stel dat er een cabriolet op je bucketlist staat, dan is de vraag: Voelt de wind door je haren lekkerder in een cabriolet die je gekocht hebt dan in een huurauto? En een eigen cabrio, moet die dan zijn afbetaald of geeft een cabrio ‘van de bank’ hetzelfde gevoel?
Al dat consumeren heeft ook een keerzijde, het heeft gevolgen voor het milieu. Sta je daar eigenlijk bij stil, of moeten de volgende generaties zelf maar kijken hoe ze het rooien?

ego·ïst (de; m,v; meervoud: egoïsten)1iem. die alleen aan zichzelf denkt (van Dale)

Van alle allergieën die ik heb, is dit toch wel een heel grote. Mensen die zich niet inleven in de ander, of überhaupt bedenken wat de gevolgen van hun handelen voor een ander kunnen betekenen, kunnen niet op veel begrip rekenen. In principe vallen alle criminelen hieronder, als die vooraf zouden nadenken over wat hun actie met het slachtoffer doet, dan zou dat grote invloed hebben op de criminaliteitscijfers.

kleine schaal

Maar ook op kleine schaal maakt egoïsme de wereld er niet mooier op. Als meer mensen bijvoorbeeld eens een donor codicil zouden nemen. Of wat minder vlees zouden eten. Wat vaker ‘ja’ zouden zeggen op een verzoek en niet eerst denken ‘wat win ik daar zelf mee’. Dan wordt het leven een stuk aangenamer. Voordeel hiervan is ook dat je er een goed gevoel aan overhoudt om minder egoïstisch te zijn. Daardoor kan je het, in plaats van een opoffering, zien als een wens op jouw bucketlist: “Wekelijks een goed gevoel krijgen door eens te denken aan een ander”!

Dan nog even over dat leuke beroep met een goed salaris: dat is niet voor iedereen weggelegd. De bekende slogan: “Maak van je hobby je beroep en je hoeft geen dag meer te werken!” is waar, maar niet gemakkelijk te realiseren. Waar we wel invloed op hebben is hoe je geld uitgeeft.

Ap Dijksterhuis was recent te zien in de Npo3 reportageserie ‘Rijk!’ van Jan Versteegh over de bubbel der rijkdom. “Als je rijk wilt worden moet je je passie volgen, heel hard werken en dan volgt misschien daarna rijkdom.” / Jan Versteegh

Jan Versteegh wist al vanaf zijn 15e dat hij televisiemaker wilde worden maar werd gymleraar. Hij was wel bang dat hij zo’n man in de kroeg zou worden die dacht: “had ik maar…..”. Toen zijn vrienden hem een schop onder zijn kont gaven zeiden ze: “Of je onderneemt iets, of je stopt met zeuren.” Hij kreeg een contract voor 30 dagen bij Powned dat binnen 2 weken werd omgezet tot een jaarcontract, nu 7 jaar geleden. Jan schreef het boek ‘Gelukkig worden doe je zo

Gelukkig worden van geld zonder het te willen hebben

Ap Dijksterhuis schreef het boek ‘Maakt geld gelukkig?’, volgens hem kan je op 3 manieren gelukkig worden van geld: Geld uitgeven aan a. tijd, b. ervaringen en c. het geluk van anderen.

Now we’re talking, die Ap is een man naar mijn hart!

a. Geld uitgeven aan TIJD.

Ikzelf wordt heel blij van een hulp in de huishouding. Sommige mensen zijn lichamelijk niet in staat om het zware schoonmaakwerk zelf te doen, daarvoor is het een uitkomst. Ik zie het graag als ‘kopen van vrije tijd’. En dat is eigenlijk wel meer dan die 2 uur, want als ik de klussen zelf uitvoer duurt het veel langer dan wanneer een geoefende ‘tornado’ dat doet. Bovendien wordt zij er blij van om het te doen en ik chagrijnig. Vriendin U. ziet het nog anders: In armere landen wordt je geacht om mensen in te huren voor werkzaamheden zodat meerderen meeprofiteren van je rijkdom. Zodra je het kan betalen natuurlijk. In Nederland wordt het niet als welkome werkverschaffing maar vaak als decadent gezien als je niet alles zelf doet.

tuinman tijdsbesparing tijd kopenMocht ik ooit fortuinlijk worden dan zou ik bijvoorbeeld een tuinman willen. Dan winnen de snijbloemen het eens van het onkruid en kan ik lekker boeketjes maken. Of een klusjesman: nooit meer slepende kwesties over losse klinken of plinten en slecht sluitende kastjes. Wat dacht je van een was- en strijkhulp? Dat wassen gaat nog wel maar die eindeloze nasleep van vouwen of strijken en in de kast leggen. Heerlijk!

Onthoud dat als je meer gaat verdienen, je ook gewoon een paar uur per week minder kan gaan werken. Vrienden van me deden dit, omdat ze quality time belangrijker vonden dan meer inkomsten. Ze verbaasden zich erover dat niet meer mensen dit doen. Natuurlijk heb je er niks aan als van je verwacht wordt dat je hetzelfde werk doet in minder uren. Maar de meeste mensen overwegen deze optie niet eens (en onderzoeken dus ook niet de mogelijkheden). Een gemiste kans.

b. Geld uitgeven aan ERVARINGEN.

Kijk, daar staat mijn Bucketlist dan weer vol mee: ervaringen. Alle leuke ervaringen die je opdoet zijn onvergetelijk en onbetaalbaar. Zowel met jezelf (taal leren, nieuwe sport, zangles).

Als met vrienden (weekendje weg, mensen kijken op het terras, naar de sauna, voor elkaar koken, muziek maken, dansen, op stap)

Als met familie (heerlijk samen de feestdagen vieren, familieleden bezoeken, oude foto’s bekijken en herinneringen ophalen). Laatst hoorde ik een wijze les: Mocht je thuiswonende kinderen hebben, dan heb je tot ze het huis uitgaan de tijd om veel ervaringen te delen. Daarna zie je elkaar natuurlijk wel, maar de meeste vakanties en tradities beleef je meestal samen in de tijd daarvoor.

Heb jij nog geen Bucketlist of mag hij nog wel wat langer? Abonneer je dan hier op onze maandelijkse blogaankondiging. Als dank krijg je dan een stappenplan om je eigen bucketlist (langer) te maken.

c. Geld uitgeven aan het GELUK VAN ANDEREN.

Ja echt!

Je wordt blijer als je bv €20 aan een ander mag geven. Of mag uitgeven aan iets voor een ander, dan wanneer je het zelf mag houden. Zoals de voldoening als je het perfecte cadeautje hebt gekocht. Zeker als het mooi is ingepakt en dat dit vervolgens erg wordt gewaardeerd door de ontvanger.geluk draaimolen kindergeluk

Denk je dat ouders zelf gelukkig worden van een draaimolen? Nee maar het blije smoeltje van hun kroost: daar doen ze het voor.

Kortom: van je hobby je werk maken is een goed idee. Daarmee (of met het winnen van een loterij) heel rijk worden is ook aan te bevelen, maar pas op voor het Dagobert Duck – effect: dat je teveel focust op geld!

Inspirerende groet van Paulien –ik-zou-het-gewoon-doen- van ’t Westeinde

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid