Sabbatical (deel 1 van 3)

Sabbatical (deel 1 van 3) 1036 1035 Paulien van ‘t Westeinde

Werken aan een ‘fuck yeah’ leven

Een sabbatical, een paar maanden er tussenuit, staat bij zoveel mensen op hun bucketlist dat ik van dit blog een drie-luik heb gemaakt. Dit is deel 1 van 3 delen: een interview met iemand die tijdens het interview midden in zijn sabbatical zit. Totdat hij door Corona de reis onderbreekt, luister of lees mee hoe deze sabbatical tot stand kwam en hoe Jonathans droom werkelijkheid werd.

sab·ba·ti·cal (de; m; meervoud: sabbaticals) verlof, bv. voor studie of om eens iets anders te doen (Van Dale)

Welkom bij een nieuwe blog van Bucketlistafstrepen. Dit keer een interview met Jonathan Bouter over sabbatical die werd ingehaald door de actualiteit. Welkom Jonathan.

Super leuk dat jullie een blog aan het maken zijn en dat ik daar deel van mag uitmaken, dankjewel.

De blog gaat over sabbatical, met als ondertitel ‘werken aan een FUCK YEAH leven’. Je zat al zo’n 9 maanden in je sabbatical maar het is anders gelopen dan gepland. Wil je dat even toelichten?

Inderdaad, ik was samen met mijn vriendin al 9 maanden aan het rondreizen door Zuid-oost-Azië. Het plan was dat we nog 5 maanden gingen rondtrekken maar het Coronavirus gooide roet in het eten want alle landen gingen op slot. En als je een beetje weet hoe Azië in elkaar steekt, weet je ook dat de gezondheidszorg en de overheid minder goed zijn dan in Nederland. Daarom hebben we ervoor gekozen om onze reis vervroegd af te sluiten en terug te komen naar Nederland, een land waar alles toch wat beter geregeld is. Helaas, maar de rest van de landen waar we nog naartoe wilden ging ook op slot dus reizen was niet mogelijk. Daardoor was onze sabbatical korter dan verwacht.

Jammer. Jouw motto doet me telkens opnieuw glimlachen: ‘Geen Oké Leven maar een Fuck Yeah leven. Stel je even kort voor.

Dank je, fijn dat je mijn motto zo leuk vindt. Ik vind mijn motto superbelangrijk. Ik ben Mindset- en leefstijlcoach en dat is wat ik tijdens de reis ook gedaan heb, ik coach mensen online. Ik vind het super belangrijk om zelf een leven te hebben waarbij ik alles eruit haal. Waarbij ik voel: FUCK YEAH! Ik voel me vrij en gelukkig, dat is hetgeen dat ik ook probeer te creëren voor klanten waar ik mee werk. Ik vind het belangrijk om dat uit te stralen en  een voorbeeld te zijn voor de mensen waarmee ik werk, vandaar.

Jonathan Bouter van Freedom Motivates

vrijheid

Vrijheid is een veelgebruikt woord door jou. Was de drang naar vrijheid ook de aanleiding voor deze sabbatical, of hoe ging dat in z’n werk?

Ja vrijheid is enorm belangrijk voor mij, mijn bedrijf heet ook ‘Freedom Motivates’. Waar het op neer komt is hoe meer vrijheid je krijgt in het leven, hoe meer het je motiveert om vrijheid na te jagen. En dit is zo’n belangrijk onderwerp voor mij omdat ik jarenlang letterlijk gevangen heb gezeten. Nu komt de grap: ik werkte in de gevangenis Bijlmer Bajes. Ik was diep ongelukkig, vond mijn baan niet leuk. Het is een baan die ik jaren had waardoor ik me gevangen voelde, mentaal en fysiek.

Toen ik erachter kwam dat er wat moest gebeuren, dat ik van baan moest veranderen, en uiteindelijk die stap durfde te zetten: voelde ik voor het eerst die vrijheid. Ik dacht WAUW, zo kan je je dus ook voelen. Dat was mijn eerste stap waardoor ik erachter kwam dat vrijheid echt heel goed voelt. Door deze stap, die ik nu 5 jaar geleden maakte, wist ik dat ik me nooit meer zo zou willen voelen.  Ik ga me nooit meer gevangen voelen. Sindsdien is het woord vrijheid in mij gegrift en doe ik alles om zoveel mogelijk vrijheid in mijn leven te krijgen. Ik heb veel nagedacht over wat me vrij maakt. In het kader van persoonlijke ontwikkeling, waardoor ik dingen achter me kon laten. Maar ook vrij van financiële zorgen en vrij van hetgeen mij tegenhoudt en daar ook volledig voor gaan. Die ‘foute’ baan was eigenlijk een blessing in disguise waardoor ik de rest van mijn leven vrijheid zal blijven najagen. Zodoende ben ik zelf een bedrijf begonnen. Want ik dacht dat meer mensen deze vrijheid moeten voelen. Iets wat voor mij actueel is en blijft, omdat ik dit mensen (die mij vertrouwen als coach) wil gaan geven in het leven.

Doen en laten

Wat heb je ervoor moeten doen/ laten om een jaar te kunnen gaan? Neem ons een mee, hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Dat was een hele mooie, ik had het gevoel van vrijheid. Ik had een mooi gesprek met iemand over mijn plannen die me vroeg ‘wat wil je nou eigenlijk gaan doen?’. In dat gesprek kwam ik erachter dat ik wilde gaan reizen, dat was een gevoel waardoor ik een vlammetje voelde. Ik was overtuigd dat ik mijn hele leven moest gaan omgooien om die reis te gaan maken. Wat het inhield was dat ik 3 jaar lang heb toegeleefd naar die reis. Ik had mijn baan in loondienst waardoor ik spaarde, verbouwde mijn huis omdat ik wist dat ik het wilde gaan verhuren. Drie jaar lang heb ik er alles aan gedaan om dat vlammetje aan te houden, om mijn reis waar te maken. Ik heb 1,5 jaar geen verlof opgenomen zodat ik extra geld had voor mijn wereldreis. Elk obstakel probeerde ik op te lossen, om mijn einddoel te bereiken en NIETS zou mij tegenhouden om dit voor elkaar te krijgen.

Leuk hoe dat gegaan is, als je weet waar je het voor doet is het gemakkelijker vol te houden.

100% waar!

Toerist

Welke landen heb je tot nu toe bezocht en hoe bepaal je waar je naartoe gaat en hoe lang je blijft?

Voor de meeste landen krijg je een visum (1, 2, of 3 maanden), dus kan je niet langer blijven. We wilden een jaar en dat is onderweg al verlengd naar 14 maanden. We keken per land wat we daar wilden doen, welk visum kunnen we daarvoor krijgen. Eigenlijk waren we gewoon een toerist die een maand lang in bv Thailand rondtrekt, want we deden dezelfde dingen die elke toerist ongeveer doet die een maand in Thailand blijft. Nu heb ik ook gekeken wat ik van mijn bucketlist wilde afstrepen. In Thailand wilde ik een Muay Thai [Thaiboksen] vechtsportkamp doen voor twee weken. Daarom zijn we hier een extra maand gebleven omdat het daar natuurlijk om gaat: je bucketlist afstrepen. De reis maken is natuurlijk een ding van mijn bucketlist, maar als je tijdens de reis dingen kan afstrepen van je bucketlist is dat helemaal geweldig. Als je de kans krijgt, moet je natuurlijk nu alle dingen die je altijd al hebt gewild zoveel mogelijk afstrepen. Het was dus een combinatie van duur van het visum, welke dingen wilde we gaan zien en welke dingen wilde we van onze bucketlist afstrepen.

Man naar mijn hart, maar als jij moeite doet om zoveel mogelijk dingen van je bucketlist af te strepen ben jij geen potentiële klant van mij: zoveel is duidelijk!

Nee absoluut niet, ik was wel van plan om zoveel mogelijk af te strepen.

Terug naar Nederland

Je was wel van plan om na die 12, inmiddels 14, maanden weer terug te keren naar Nederland? Of zou je dit wel de rest van je leven kunnen doen omdat je werkt op afstand?

Ikzelf zou dit nog jaren kunnen volhouden, omdat ik als mindsetcoach online werk. Maar ik heb een hele lieve partner, mijn droom en ambitie is niet helemaal hetzelfde als die van haar. Zij moet daarvoor in Nederland zijn, daarom keren we terug naar Nederland. Dat is prima, ik gun haar de wereld. Tussendoor zal ik blijven reizen, maar in plaats van lange reizen zullen deze misschien wat korter zijn. Ik zou het oneerlijk vinden om haar niet de kans te geven om haar dromen na te jagen, ik gun het haar ook. Mijn dromen zullen we nog genoeg navolgen in ons lange leven dat we samen zijn.

3 jarenplan

Dit is een typische manier van sabbatical, toerist uithangen en tussendoor werken. Een sabbatical kan op verschillende manier, zoals een jaar in 1 land blijven en daar werken bijvoorbeeld. Had jij je altijd deze manier van sabbatical voorgesteld?

Drie jaar geleden begon ik met sparen voor deze reis, en alles wat is gebeurd was anders dan gepland. Ik wist 3 jaar geleden bijvoorbeeld niet eens wat een onderneming was, laat staan dat ik er eentje zou gaan beginnen. Het was een gevoel dat mijn hart ingaf, wat me vrijheid zou geven. Ik wilde zelfs alleen op reis gaan, maar toen kwam ik een partner tegen. Ik wist één ding zeker: ik ga op reis. Ik mag in mijn handjes knijpen dat mijn vriendin ook haar baan heeft opgezegd om met me mee te gaan. Ik ben een ontzettend dankbare man dat ik zowel een onderneming eraan heb overgehouden aan mijn avontuur en ook nog eens een lieftallige vriendin waarmee ik inmiddels al negen maanden heb gereisd. Ik had niet anders gewild, dat is wel super grappig. Zoals ik had ingebeeld is het niet gebeurd. Ik had geld gespaard voor een jaar, maar door het ondernemen kwam er geld binnen waardoor we de reis met 2 maanden konden verlengen.

Jonathan Bouter tijdens zijn sabbatical

Advies

Wat ben je toch een gelukkige man, ik hoor het al!
Als je het andere mensen zou aanraden om er een paar maanden tussenuit te gaan en hoe zou jij ze adviseren om dit aan te pakken?

Mensen staat voor veel mensen in de top van hun bucketlist. Ik hoor hen vooral denken in obstakels. Een klant van me wil met zijn vrouw en dochtertje weg en denkt vooral in obstakels. Ga niet denken dat je iets niet kan doen om dit of dat. Er gebeurt iets magisch als je besluit om iets te gaan doen. Kijk wat je zou willen doen, want dan zie je wat er allemaal wel mogelijk is in plaats van wat er allemaal niet mogelijk is. En juist dat is belangrijk  als je een reis wilt plannen, of dit nou 2 weken of 2 maanden of langer is. Ga het met je partner of alleen regelen en je zult de energie krijgen om al die obstakels uit de weg te ruimen. In eerste instantie ga je besluiten: Willen we dit doen, waarom willen we dit doen? Weet ook, als je het nu niet doet is de kans groot dat je het volgend jaar niet doet en is de kans heel groot dat je het ook over 10-15 jaar niet gaat doen. Dan ga je terugkijken met spijt ‘Had ik maar….’.

Nu is de tijd om het te doen, niet morgen. Ook al is er een Corona crisis, nu is het de tijd om te gaan plannen. Je kunt ook letterlijk plannen, net als ik, dat je over 3 jaar weg gaat. Maar dan ook plannen wat je gaat doen in die tussentijd, dan verplicht je jezelf dat je het daadwerkelijk gaat doen. Probeer creatief te zijn en probeer eerst kort te gaan reizen. Is het gemakkelijk om met mijn gezin te gaan, bevalt het, houd ik het zolang vol met mijn reisgenoot. Dan kom je er achter of je wel wilt reizen, of het goed voelt. Maar het andere is ook mogelijk, een grote reis plannen.

obstakels

Beslis dat je het gaat doen en ga dan één voor één de obstakels opschrijven zodat je de oplossing kunt bedenken. Bijvoorbeeld ‘we hebben niet veel geld’ à hoe komen we aan dit geld? ‘We hebben problemen met de school van de kinderen’ à hoe krijgen ze wel vrij? Als je kind jonger is dan 5 jaar, kan je sowieso wel gaan. Op die manier kan je alle obstakels uit de weg ruimen. En hoe langer je voorbereidingstijd is, hoe meer tijd ook om alle obstakels weg te nemen. Want die obstakels zijn niet echt obstakels als je ECHT besluit om het te gaan doen, dan zie je ze gewoon als iets dat je moet overwinnen om die reis te gaan maken.

 Dat herken ik wel. Heb jij ook mensen om je heen die altijd maar ‘ja maar’ roepen, zoals ‘Ik heb een hypotheek/ vaste baan’ enz. Wat zijn de ja-maars die jij hoorde?

Ooit komt het nog wel

Als mijn kind oud genoeg is

Ik ben nu te oud hiervoor

Ik ben bang voor ziektes, dat me wat overkomt

Ik heb nu geen geld

Die laatste is de vaakst genoemde reden om niets te doen.

Het is allemaal oplosbaar als je besluit het te gaan doen. Veel mensen zullen straks met spijt terugkijken op hun leven en dat wil je niet. Als je van reizen houdt, of je bent nog nooit op reis geweest en het lijkt je geweldig. Dan zou ik zeggen: “hou op met die ja maars”. Het is zonde om dat gevoel van spijt te krijgen in je leven. Heb je de kans, grijp hem dan. Heb je de kans nog niet, zorg dat je hem krijgt. Wat je ervoor terugkrijgt is zoveel meer waard dan alle excuses en ja-maars die je nu verzint.

Dat is helemaal waar. Als mensen nu niet weten hoe ze het moeten aanpakken, dan staat voor hen op www.bucketlistafstrepen.nl een online training.  Dat is een 6 stappenplan, als je die stappen volgt ga jij jouw wens ook echt afstrepen. Dat hoeft natuurlijk geen sabbatical zijn, maar kan voor elke andere wens gelden.

Je hebt nog een aantal landen op de planning staan. Naar welke landen ga je nog toe, zodra de Corona crisis voorbij is, om je reis af te maken?

We hadden net een drieweekse reis gepland in Myanmar en waren daar net aangekomen, tot heel de wereld in vuur en vlam stond. Wij moesten dus helaas vertrekken omdat het op slot ging daar. Wij zouden allereerst Myanmar afmaken, daarna naar Nepal om een trekking te maken. Daarna staat Taiwan op het lijstje, ook de Filipijnen.

Zoals ik al zei, ik ben nu 33, zou ik grote delen van de wereld willen gaan afstrepen van onze reis-bucketlist. Dat zijn te veel landen om op te noemen. Maar één ding is zeker, ik zal niet lang thuis blijven. Want elke kans die ik kan krijgen, wil ik de wijde wereld in.

Dat zijn heel mooie woorden om mee af te sluiten. Ik geloof nooit dat dit de laatste sabbatical gaat zijn in jouw leven, daar heb ik vertrouwen in. Ik zal je blijven volgen op Instagram ‘Freedom Motivates en dan zie ik al jouw belevenissen. Bedankt voor dit interview en veel plezier voor de rest van jouw leven want volgens mij gaan er nog veel leuke dingen gebeuren! Dank je wel dat ik geïnterviewd mocht worden voor je blog en 100% dat ik nog op sabbatical ga inderdaad. Tot ziens!

Dit was deel 1 van 3 over sabbatical. Volgende maand deel 2.

met inspirerende groeten van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ’t Westeinde

Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid