wereldreis bucketlistafstrepen

Sabbatical (deel 2 van 3)

Sabbatical (deel 2 van 3) 2247 2247 Paulien van ‘t Westeinde

ja maar…

Als iemand een voorstander is van een sabbatical dan ben ik het wel. Misschien wil jij ook wel de wereld rond reizen of vrijwilligerswerk doen in het buitenland, er is genoeg tijdverdrijf te bedenken waar je leven leuker en/of zinvoller van wordt. Zonder uitzondering hoor ik de ‘ja maars’ al om mijn oren vliegen, dat is toch vaak de eerste reactie. Zeg eens eerlijk: dacht je dat net zelf ook niet?

Vorige maand deel 1 van dit drieluik, een interview met Jonathan Bouter die middenin zijn sabbatical zit.

Elke 5 jaar

Vorig jaar las ik een artikel in Libelle over sabbatical. De spreuk die daar was onderstreept trok mijn aandacht: “Wie om de vijf jaar een halfjaar vrij wil zijn, hoeft maar tweeduizend euro per jaar te sparen”. Dat geeft toch stof tot nadenken, of niet dan?

Sjaak Zonneveld (53) heeft al 4 sabbaticals achter de rug en heeft gemakkelijk praten (zoals mensen het vaak zien), hij is directeur van een bedrijf en daardoor niet afhankelijk van ‘wat zijn baas er van vindt’ dat hij er tussenuit wil. Hij reist graag de wereld rond in zijn beste jaren. “Ik stond op het punt een duur huis te kopen, tot ik me realiseerde dat vrijheid veel belangrijker is dan materiele zaken. Ga minder groot wonen of huren, ruil je dure leaseauto in voor meer salaris zoals ik deed of koop een jaar lang eens geen nieuwe kleding. Vergeet niet te kijken naar wat een werkgever kan betekenen, van pensioen inhouden tot een bedrag aftrekken van je brutosalaris. Als het om werknemersgeluk gaat, is er soms meer mogelijk dan je denkt.”

“Dromen uitstellen tot je 67e is niet verstandig. Niet alleen is het totaal onlogisch om als pensionado allerlei ingewikkelde, fysiek zware reizen te maken, naar verluidt haalt 1 op de 5 Nederlanders het pensioen niet eens. En dan hebben ze wel hun leven lang duizenden euro’s gespaard voor later. Dat is gewoon zonde”, aldus Sjaak Zonneveld.

meisje in Myanmar

Sparen voor later

Ik moet hierbij denken aan mijn eigen vader, die had zijn hele leven ‘gespaard voor later’ maar kwam op 63 jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk. Voor hem was er geen ‘later’, niemand weet wanneer zijn of haar ‘later’ begint en het is goed om dit te beseffen. Dus leef nu, want zoals de titel een liedje van De Dijk al zegt: LATER IS NU.

Gunnen

Het komt steeds vaker voor dat mensen langer vrij nemen tussen twee klussen of banen in. Dit komt niet alleen doordat er meer zzp’ers en flexwerkers zijn, maar ook omdat we op social media zien dat anderen er tijd voor nemen en gunnen het onszelf dan ook.

Na het overlijden van haar broer was Daniëlle van de Kuit (36) toe aan een jaar rust, bezinning en reizen. “Over een sabbatical had ik vóór het plotselinge overlijden van mijn broer geen seconde over nagedacht. Het grote verdriet veranderde alles. Ik nam 2 maanden vrij om bij te komen maar dat bleek niet genoeg. Durfde ik mijn baan en zekerheid op te zeggen? En konden we wel genoeg sparen? Maar als ik dacht aan wat ik het liefst wilde, kwam ik eigenlijk steeds maar op één ding uit: even helemaal niets doen. Een jaar vrij zijn heeft me geleerd volledig op mijn intuïtie te vertrouwen. Niets in het leven is zeker, dus volg je hart en heb vertrouwen. Ik laat angst niet meer regeren. Wie zelf goed in de wedstrijd wil staan, moet af en toe echt even uitchecken.”

Charmain Orie (45) geniet al ruim een jaar van haar sabbatical, gewoon thuis in Amsterdam. “Ik doe dingen waar ik normaal gesproken niet aan toekwam. Zoals de keuken upgraden, de badkamer opknappen en een cursus die me leuk leek maar waar ik nooit tijd voor had. Een ander mens ben ik niet geworden door de sabbatical, wél een betere versie van mezelf.”

man in India

Hoe pak je het aan?

Tot 2012 kon met de levensloopregeling gespaard worden voor verschillende vormen van verlof, waaronder een sabbatical. Sindsdien is verlof (onbetaald of betaald) niet zomaar meer mogelijk. Wel kunnen er afspraken over zijn gemaakt in een cao, personeelsregeling of arbeidsovereenkomst. Zo niet, dan moet er uit de goede wil van een werkgever een regeling tot verlof tot stand komen. Leg goed uit waarom je het verlof wilt om de verlofaanvraag goed te keuren. Denk mee over de gevolgen voor het werk als je weg bent en hoe de werkgever dit kan opvangen. En wat is de minst belastende periode om weg te gaan? Zijn er bijvoorbeeld maanden waarin het altijd wat rustiger is? Of kan de sabbatical tussen twee grote projecten worden gepland? Maak vóór het gesprek al een plan van aanpak (bron: Intermediair). Dit deed Paul van Schayk, je leest zijn verhaal volgende maand in deel 3 van deze drieluik over sabbatical.

Anouk de Wijs (39) zeilde met haar man en 2 zoontjes (toen 8 en 9) een jaar lang de wereld over. “We fantaseerden lang over een zeilreis rond de wereld. We zeiden tegen elkaar ‘het kan niet, maar laten we gewoon beginnen met de voorbereiding’. We namen hobbel na hobbel en de reis kwam steeds dichterbij. De grootste hobbels bleken soms verrassend gemakkelijk te nemen. De reis financierden we met spaargeld en een levensloopregeling. De jongens geven zelf aan dat ze zelfverzekerder zijn geworden en ook hebben ze een duidelijker wereldbeeld ontwikkeld. Met z’n vieren zijn we verliefd geworden op de wereld, het is echt een schitterende plek.”

We kochten een auto in Zuid Afrika

Zo deed ik het

Zelf bedacht ik op 18 jarige leeftijd, tijdens mijn eerste rondreis door Europa, dat ik meer van de wereld wilde zien. Ik raakte verslingerd aan de vrijheid en was hongerig naar al die belevenissen, culturen en de ‘te ontmoeten mensen’. Ik besloot dat ik in mijn leven op avontuur zou gaan door een wereldreis te maken, hoe of wanneer werd pas later duidelijk. Misschien was ik de enige die er in geloofde dat ik ook echt op reis zou gaan, maar dat kon me niet deren. Ik was stellig overtuigd, maar wachtte op het juiste moment. De voorpret heeft lang geduurd, deze tijd heb ik benut door me in te lezen in bv ‘handboek van een wereldreiziger’. Hier stonden nuttige, maar zeker ook leuke, tips in. Nooit eerder had ik gehoord van een ‘moneybelt’, maar natuurlijk wilde ik er eentje hebben. Het was een gewoon uitziende riem met een geheime binnenruimte waar je wat dollarbiljetten en een kopie van je paspoort in kon verstoppen voor als je echt compleet beroofd achter werd gelaten, hilarisch en stiekem ook geruststellend.

Na mijn studie had ik de tijd om te gaan, maar niet het geld. Dus mijn vriend, en wereldreispartner, en ik besloten om eerst een paar jaar te gaan werken zodat we konden sparen. We woonden in een goedkope huurflat, dat spaarde wel lekker door. Blijkbaar mochten we die niet verhuren, dus paste dit pand niet in ons plan. We kochten wat eerder dan gepland een huis, dat we wit schilderden en meubileerden. Een verhuurbureau zocht een expat die het bewoonde en ervoor zorgde dat we geen woonlasten hadden, maar wel een huis bij thuiskomst. We zegden onze banen op, want wat is een vast contract nou helemaal waard tegenwoordig? En weg waren we, rond de wereld in 8,5 maand.

Zoals je zal verwachten heb ik nooit en te nimmer spijt gehad van mijn beslissing. Sterker nog, ik weet zeker dat ik spijt zou hebben gehad als ik die reis niet had gemaakt. Want wie weet hoe lang je nog in goede gezondheid leeft om zo’n lange reis te maken. Wat dat betreft begrijp ik die Sjaak Zonneveld wel. En jij, hoe ziet jouw droom (of is het inmiddels als een plan) eruit?

Stappenplan

Als je niet weet hoe je het afstrepen van zo’n droomwens aanpakt, dan raad ik je mijn online cursus ‘B.U.C.K.E.T.methode’ aan.  

Met dit 6 stappenplan lukt het jou ook om je lang gekoesterde wens echt te laten uitkomen!

Volgens Wikipedia is sabbatical een periode van minimaal een aantal maanden waarin mensen vrij nemen of betaald vrij krijgen en hun gewone beroepsbezigheden onderbreken. Dat laatste deed Paul van Schayk. Volgende maand in deel 3 van dit drieluik een interview met hem. Hij deed een ontwikkelingswerk als manager in Malawi.

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ‘t Westeinde

Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid