‘The secret’ en je bucketlist

‘The secret’ en je bucketlist 2978 2717 Paulien van ‘t Westeinde

Ook als je er niet bekend mee bent, kan je misschien een beeld vormen bij de term ‘wet van de aantrekkingskracht’. Het boek ‘the secret’ van Rhonda Byrne heeft als ondertitel ‘het geheim van voorspoed en geluk’.

Dat klinkt veelbelovend nietwaar? Want wie wil er nu geen voorspoed en geluk in zijn leven?

Ik had door de jaren heen al van verschillende mensen gehoord over ‘the secret’, maar wat het precies inhield bleef me onduidelijk. Pas toen kennis W. , die voor mijn gevoel met beide benen op de grond staat en ik wel hoog heb zitten, erover begon werd ik nieuwsgierig. Hij had het boek standaard in zijn nachtkastje liggen en verwees er, volgens zijn vriendin, regelmatig naar.  Maar zij was zogezegd geen ‘aanhanger’ dan wel fan van die wet van aantrekkingskracht.

“Als je dit beheerst, is het afstrepen van je bucketlist een eitje”, aldus W.

Hmmm misschien moest ik dat boek toch eens gaan lezen. Hij leende het me en drukte me op het hart om het helemaal uit te lezen. W. was benieuwd wat ik ervan zou vinden.

Ik moet eerlijk zeggen, ik vond het geen ‘page-turner’ en na een paar pogingen stuitte ik op de verfilming van het verhaal. Dat was aantrekkelijk, en zou me veel minder tijd kosten. Ach, ik besloot dat ik eventueel altijd nog daarna het boek zou kunnen lezen. Ik bekeek de film met vriendin E., inmiddels ook nieuwsgierig. Het is zacht gezegd nogal Amerikaans. Er komen vele mensen aan het woord, ze willen ons graag laten geloven dat het experts zijn. Al vrees ik dat ze voor Nederlandse begrippen kleine kans hebben om als expert te worden gezien, laten we ze als ‘aanhangers’ zien.

The Secret in het kort

Het geheim bestaat uit een centrale natuurwet zoals Byrne het noemt. Volgens haar zijn gedachten de primaire oorzaak van alles. “Al het andere wat je in deze wereld ziet en ervaart, inclusief je gevoelens, is gevolg. De oorzaak ligt altijd bij je gedachten.” Je gedachten creëren dus alles. Omdat je als mens je eigen gedachten kan creëren kan je ook de wereld om je heen op deze manier creëren. Zonder enige beperking.

Uit de bovenstaande wet volgt volgens Byrne de wet van aantrekking. Deze wet houdt in dat alles wat jij op je pad tegenkomt je zelf hebt gecreëerd. Letterlijk zegt Byrne “Er kan niets in je leven komen wat daarin niet is opgeroepen door aanhoudende gedachten.”

Naar aanleiding van bovenstaande wetten kun volgens Byrne je eigen geluk bereiken door in drie eenvoudige stappen te creëren wat je wilt. Als eerste stap moet je aan het universum vragen wat je wilt. Als tweede stap moet je daadwerkelijk gaan geloven dat je het ook gaat krijgen door te handelen, te spreken en te denken alsof je datgene wat je hebt gevraagd al hebt ontvangen. De derde en laatste stap is ontvangen. Dit betekent voelen zoals je je zult voelen wanneer je wens zich heeft gemanifesteerd.

Denk vooral niet aan dingen die je niet wilt dat je overkomen. Volgens Byrne kan ons bewustzijn geen onderscheid maken tussen wat we niet willen en wat we wel willen. Denk dus alleen maar aan datgene wat je wel wilt hebben.

Wanneer jouw wens zich na deze drie stappen nog niet gematerialiseerd heeft dan betekent dit volgens Byrne dat je nog niet voldoende geloof hebt dat jouw wens ook daadwerkelijk uit gaat komen. Dit is het geheim voor een gelukkig, gezond en welvarend leven.

En jij, wil jij nou onderhand ook wel eens weten wat het nu inhoudt? Lees en oordeel zelf of ‘voorspoed en geluk’ binnen handbereik ligt met The Secret. Misschien leuk om te weten: het zou ook werken met geld! Omdat dit voor velen van ons een ‘dingetje’ is, ga ik daar wat dieper op in bij ‘het geheim van geld’.

Omdat het boek een beetje taai is om door te komen, heb ik het voor jullie samengevat (toch beter te overzien dan 200 pagina’s nietwaar?). Het gaat ongeveer zo:

Visualiseren

John Assaraf:

Na mijn kennismaking met the secret wilde ik zien wat er gebeurde als ik hem echt toepaste. In 1995 begon ik te werken met wat ik het visioenbord noem. Daarbij stel ik me iets voor wat ik wil bereiken. Of iets wat ik wil aantrekken, zoals een auto of een horloge of de zielsverwant van mijn dromen. En plaats dan een beeld daarvan op het bord. Elke dag keek ik op naar dat bord en begon te visualiseren. Ik raakte dan echt in de toestand dat ik het al verworven had.

Toen ging ik verhuizen, in vijf jaar wel drie keer. Uiteindelijk kocht ik een huis dat ik een jaar lang verbouwde en liet ik de spullen overkomen die ik vijf jaar geleden had opgeslagen. Ik was vergeten wat er allemaal in zat, maar toen ik mijn visioenborden eruit haalde stond ik versteld. Er stond een plaatje van een huis op dat ik vijf jaar eerder had gevisualiseerd. Maar het verbluffende was: dit was precies het huis waarin ik nu woonde. Ik had daadwerkelijk mijn droomhuis gekocht en verbouwd zonder het te weten. Ik begreep eindelijk hoe de aantrekkingswet werkt en de kracht van visualisatie.

“Alles staat of valt met verbeeldingskracht. Ze toont de genoegens die ons nog wachten”/ Albert Einstein

Beslis wat je wilt. Geloof dat je het kunt hebben. Geloof dat je het verdient en dat het mogelijk voor je is. Doe dan elke dag gedurende een paar minuten je ogen dicht en visualiseer dat je alles al hebt. Voel de gevoelens dat je het al hebt. Sluit dan af, richt je op datgene waarvoor je al dankbaar bent en geniet daar echt van. Begin dan aan je dag. Geef het over aan het universum en vertrouw erop dat het universum de weg kent om het te manifesteren.

Krachtige processen

 • Verwachting is een sterke aantrekkende kracht. Verwacht de dingen die je wilt. En verwacht geen dingen die je niet wilt.
 • Dankbaarheid is een effectief proces om je energie te laten stromen en meer van wat je wilt in je leven te brengen. Wees dankbaar voor wat je al hebt en je zult meer goede dingen aantrekken.
 • Door vooraf dankt te zeggen voor wat je wilt, voorzie je je verlangen van een extr4a lading. En zend je een krachtig signaal naar het universum uit.
 • Visualisatie is het proces waarbij je je voorstelt dat je reeds geniet van wat je wilt hebben. Wanneer je visualiseert, genereer je krachtige gedachten en gevoelens dat je het al hebt. Het effect is dat de aantrekkingswet je die realiteit terugstuurt, precies zoals je je die voorstelde.
 • Om je voordeel met de aantrekkingswet te doen, moet je hem niet eenmalig toepassen maar ernaar leven.
 • Overdenk aan het eind van elke dag, voor het slapengaan, de gebeurtenissen van de dag. Als gebeurtenissen of momenten niet zijn gegaan zoals je had gehoopt, speel ze dan in je geest nogmaals af met de gewenste afloop.

Het geheim van geld

De kennis van het geheim en de wet van de aantrekkingskracht kunnen doelgericht worden toegepast op welk aspect van je leven. Het proces is hetzelfde voor alles wat je wilt creëren en werkt niet anders als het om geld gaat.

Om geld aan te trekken moet je je op rijkdom concentreren. Je kunt onmogelijk meer geld in je leven brengen als je benadrukt dat je niet genoeg hebt. Want dat betekent dat je gedachten over geldgebrek koestert. Richt je niet op geldgebrek, want dan zul je ontelbaar veel meer omstandigheden creëren waarin je geld tekort komt. Je moet je concentreren op  overvloed als je geld naar je toe wilt brengen.

Je moet een nieuw signaal uitzenden met je gedachten, door te denken dat je momenteel meer dan genoeg hebt. Het is absoluut nodig dat je je verbeelding in het spel brengt. En jezelf voorhoudt dat je al zoveel geld hebt als je wilt. Dat is bovendien ontzettend leuk om te doen! Als je doet alsof en speelt dat je rijk bent, zul je merken dat je je direct beter over geld gaat voelen. En naarmate je je er beter over voelt, zal het je leven binnenstromen.

Jack Canfield wilde graag meer geld. Hij had een biljet van honderdduizend dollar gemaakt en aan het plafond bevestigd. Hij zag het elke ochtend zodra hij wakker werd. Dan visualiseerde hij dat hij een levensstijl had van iemand die dit bedrag per jaar verdiende. Na vier weken kreeg hij een idee waarmee hij uiteindelijk dat geld verdiende.

Dit verhaal inspireerde het team van The Secret tot het maken van een blanco cheque:

De cheque is te incasseren bij de bank van het universum. Je vult je naam en bedrag in waarna je hem op een opvallende plek legt. Bekijk hem dagelijks en voel het gevoel van het geld nu hebben. Stel je voor dat je het geld uitgeeft, denk aan de dingen die je zou kopen en doen. Voel hoe geweldig dat is! We hebben honderden verhalen ontvangen van mensen die met de blanco cheque grote sommen geld hebben aangetrokken. Het is een ‘fun game’ en het werkt!

Dit werkt niet alleen met geld, maar ook met overvloed en voorspoed. Hoe kom je aan meer geld: door je dat voor te stellen. Het is jouw taak om aan te geven wat je van het universum zou willen hebben. Hoort daar geld bij, zeg dan concreet hoeveel je zou willen hebben. Zoals bijvoorbeeld ‘ik wil graag €25.000 extra inkomen binnen een maand. Waar het om gaat, is dat het voor jou geloofwaardig is.

Je moet je goed voelen over geld om meer geld aan te kunnen trekken. Het is begrijpelijk dat mensen die onvoldoende geld hebben zich niet goed over geld voelen, want ze hebben er onvoldoende van. Maar die negatieve gedachten over geld beletten juist dat er meer geld naar je toe komt! Je moet de cyclus doorbreken. Je doorbreekt die door je goed te voelen over geld en dankbaar te zijn voor wat je hebt. Begin met te zeggen én te voelen: ‘Ik heb meer dan genoeg, er is een overvloed aan geld naar me onderweg.’ ‘Ik ben een geldmagneet. ‘ ‘ik houd van geld en geld houdt van mij.’ ‘dank u, dank u , dank u.’

In hoofdpunten:

 • Om geld aan te trekken moet je je op rijkdom concentreren. Je kunt onmogelijk meer geld in je leven brengen als je het ontbreken ervan benadrukt.
 • Het helpt als je je verbeeldingskracht gebruikt en doet alsof je het geld dat je wilt hebben al bezit. Speel dat je rijk bent en je zult je beter over geld voelen. Naarmate je je beter over geld voelt, zal er meer van in je leven stromen.
 • Je nu gelukkig voelen is de snelste manier om geld in je leven te brengen.
 • Neem je voor goed te kijken naar alle dingen die je aanstaan en dan bij jezelf te zeggen: ‘ik kan me dat veroorloven.’ Je perspectief verandert dan en je gaat je beter over geld voelen.
 • Geef geld om er meer van in je leven te brengen. Als je gul met geld bent en het delen je een goed gevoel geeft, zeg je immers: ‘ik heb ruimschoots genoeg.’
 • Visualiseer cheques in de post.
 • Laat de balans van je gedachten doorslaan naar rijkdom. Denk rijkdom.

Het geheim van relaties

Je moet je aandacht verleggen naar gedachten over alle prachtige dingen aan jezelf. Zoek naar het positieve in jezelf. Naarmate je daar meer aandacht aan schenkt, zal de aantrekkingswet je meer geweldige dingen over jezelf tonen. Je trekt aan waarover je denkt. Eén aanhoudende gedachte over iets goeds aan jezelf is voldoende: de aantrekkingswet reageert dan door je meer soortgelijke gedachten te geven. Zoek naar de goede dingen over jezelf en gij zult vinden!

In hoofdpunten:

 • Wil je een relatie aantrekken, zorg er dan voor dat je gedachten, woorden, daden en omgeving niet met je verlangens in tegenspraak zijn.
 • Werk aan jezelf. Wie niet eerst zichzelf vult, heeft niets om aan anderen te geven.
 • Behandel jezelf met liefde en respect, dan zul je mensen aantrekken die jou liefde en respect tonen.
 • Wanneer je geen goed gevoel over jezelf hebt, blokkeer je de liefde en trek je meer mensen en omstandigheden aan die dat slechte gevoel over jezelf laten voortduren.
 • Richt je op de eigenschappen die je in jezelf waardeert, dan zal de aantrekkingswet je meer geweldige dingen over jezelf tonen.
 • Voor een geslaagde relatie moet je je richten op wat je bij de ander waardeert, niet op wat je niet aanstaat. Als je de goede kanten benadrukt, krijg je er meer van geschonken.

Het geheim van gezondheid

Je kunt de wereld niet verbeteren door je op de negatieve dingen te richten. Door een gerichtheid op negatieve gebeurtenissen maak je die niet alleen groter, maar breng je ook meer negatieve dingen in je eigen leven.

In hoofdpunten

 • In het placebo-effect zien we de aantrekkingswet in actie. Als een patiënt werkelijk gelooft dat het middel baat, ontvangt hij wat hij gelooft en wordt genezen.
 • ‘op volmaakte gezondheid focussen’ is iets wat we allemaal in onszelf kunnen doen, ongeacht wat zich buiten ons afspeelt.
 • Lachten trekt vreugde aan, doet negativiteit verdwijnen en leidt tot wonderbaarlijke genezingen.
 • Ziekte wordt in het lichaam vastgehouden door het denken, door waarneming van de ziekte en de aandacht die eraan geschonken wordt. Dus als je je een beetje onwel voelt, praat er dan niet over – tenzij je er meer van wilt. En als je luistert naar mensen die over hun ziekte praten, voeg je energie aan hun ziekte toe. Breng het gesprek daarom op goede dingen, en beeld je krachtig in dat je die mensen gezond voor je ziet.
 • Ouder worden bestaat slechts in onze geest, dus ban gedachten daaraan uit je bewustzijn. Richt je op gezondheid en eeuwige jeugd.
 • Luister niet naar wat de maatschappij over ziekte en ouderdom zegt. Bij negatieve boodschappen ben je niet gebaat.

Het geheim van de wereld

Je kunt de wereld niet verbeteren door je op de negatieve dingen te richten. Door een gerichtheid op negatieve gebeurtenissen maak je die niet alleen groter, maar breng je ook meer negatieve dingen in je eigen leven.

In hoofdpunten:

 • Als je je tegen iets verzet, trek je het juist aan omdat je emoties erop gericht zijn. Om iets te veranderen moet je vanuit je innerlijk een nieuw signaal uitzenden met je gedachten en gevoelens.
 • Je kunt de wereld niet helpen door op de negatieve dingen te focussen. Want daardoor draag je niet alleen bij aan die negatieve dingen, je haalt ook meer negatieve dingen je eigen leven binnen.;
 • Laat je niet obsederen door de wereldproblemen. Maar schenk je aandacht en energie aan vertrouwen, liefde, overvloed, educatie en vrede.
 • We zullen nooit door de goede dingen heen raken, omdat er meer dan genoeg is voor iedereen. Het leven hoort overvloedig te zijn.
 • Je hebt de mogelijkheid om met je gedachten en gevoelens de onuitputtelijke bron aan te boren en binnen je ervaring te brengen.
 • Prijs en zegen alles in de wereld. Dan zul je de negativiteit en tweedracht doen verdwijnen en jezelf afstemmen op de hoogste frequentie: liefde.

Het geheim van jou

Wanneer je voortdurend terugkijkt en je richt op de problemen uit je verleden, bezorg je jezelf alleen maar meer moeilijkheden in het nu. Laat het allemaal gaan, wat het ook is. Doe het voor jezelf. Als je wrok tegen iemand koestert vanwege iets in het verleden, benadeel je alleen jezelf. Jij bent de enige die het leven dat je verdient, kan creëren. Zodra je je bewust richt op wat je wilt en je goede gevoelens gaat uitstralen, zal de aantrekkingswet reageren. Maak daar echt een begin mee, en je zult de magie in je leven brengen.

“Of je nu denkt het te kunnen of denkt het niet te kunnen, je hebt altijd gelijk” / Henry Ford

In hoofdpunten:

 • Alles is energie. Jij ben een energiemagneet, waardoor je alles elektrisch naar je ompoolt en jezelf elektrisch ompoolt naar alles wat je wilt hebben.
 • Je bent een spiritueel wezen. Je bent energie, en energie kan niet worden geschapen of vernietigd. Ze verandert slechts van gedaante. Je zuivere kern is er dus altijd geweest en zal er altijd zijn.
 • Het universum komt voort uit denken. Wij zijn niet alleen de schepper van ons eigen lot maar ook van het universum.
 • Er staat een onbegrensd aantal ideeën tot je beschikking. Alle kennis, ontdekkingen en uitvindingen bestaan als mogelijkheden in de universele geest en wachten tot de menselijke geest ze tevoorschijn haalt. Alles bevindt zich reeds in jouw bewustzijn.
 • We zijn allen verbonden, en we zijn allen één.
 • Bevrijd je van alle moeilijkheden uit je verleden, culturele codes en maatschappelijke opvattingen. Alleen jij kunt je gewenste leven creëren.
 • Een hulpmiddel voor de manifestatie van je verlangens is ze als voldongen feit beschouwen.
 • Je kracht ligt in je gedachten, dus wees je bewust van jezelf en richt je op het hier en nu.

Het geheim van het leven

Je doel is wat je zelf wilt nastreven. Je missie is wat je jezelf opdraagt. Je leven zal de vorm krijgen die jij het geeft, en niemand zal erover oordelen, noch nu, noch in de toekomst.

“Geniet van het leven, want het leven is fenomenaal en groots!” / Bob Proctor

In hoofdpunten

 • Je kunt het schoolbord van je leven beschrijven met wat je maar wil.
 • Het enige wat je moet doen is je nu goed voelen.
 • Hoe meer je de kracht in je toepast, des te meer kracht zul je naar je toe trekken.
 • Nu is de tijd gekomen om je grootsheid te beseffen.
 • We leven in een glorieus tijdperk. Als we alle beperkende gedachten loslaten, zullen we de ware grootsheid van de mensheid ervaren, op elk creatief gebied.
 • Doe de dingen waarvan je houdt. Als je niet weet wat je vreugde brengt, stel jezelf dan de vraag: ‘wat is mijn vreugde?’ Zodra het je lukt om je aan vreugde te wijden, zul je een stortvloed van vreugdevolle dingen aantrekken doordat je vreugde uitstraalt.
 • Nu je de kennis van The Secret bezit, is het aan jou wat je ermee doet. Elke keuze is goed. De kracht staat tot je beschikking.

Zo, nu heb je een beeld. Ik moet eerlijk bekennen dat voor mij de nadruk erg materialistisch is. Bovendien is het allemaal wel erg Amerikaans. Maar als je dat met een korreltje zout neemt, is het natuurlijk het proberen waard.

Soms denk ik ‘ja, het zou kunnen werken’ zoals bij de uitleg van een placebo.

Ik vind dat negatief denken inderdaad vaak tot negativiteit leidt, dus andersom werkt het in ieder geval. Eerdergenoemde vriendin E. richt zich ook liever op wat ze wel wil en niet op wat ze niet wil.

Zoals Jeroen Keers in de blog ‘gelukslessen van een kenner’. Hier wordt je leven in ieder geval heel wat positiever van!

Bepaal zelf hoe je erin staat en of je het eens wil proberen toe te passen. Laten we even in het midden hoe je het wilt noemen. Ik wens je hierbij veel succes en laat me vooral weten wanneer het bij jou werkt!

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ’t Westeinde

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid