Tijd is onbetaalbaar

Tijd is onbetaalbaar 2560 1702 Paulien van ‘t Westeinde

Prehistorisch

De meeste kinderen vinden hun ouders oud. Dat is ook logisch, want iemand die een aantal keer zo oud is als jijzelf is natuurlijk ook echt prehistorisch. Een vriendin van me was zo naïef om te denken dat het bij haar zeker niet het geval was. Ik wilde haar eerst in die waan laten maar ze bleef er over doorgaan, tot ik haar uitdaagde om het eens aan haar zoon te vragen.

Sorry vriendin, dat ik je die illusie heb afgenomen…..

Annemiek Timmerman (55) was 13 toen haar moeder van 46 na een jarenlang ziekbed overleed aan kanker. In die tijd werd er niet over haar overlijden gesproken, of stil gestaan bij haar verdriet. Rond haar sterfdag heeft ze het altijd zwaar. Maar ook op haar trouwdag, bij de geboorte van haar kinderen besefte ze dat ze geen idee had hoe haar moeder destijds haar bruiloft en ouderschap had beleefd.

‘Toen ik 46 werd, de leeftijd waarop ze stierf, realiseerde ik me hoe jong ze was en hoe weinig ze van het leven heeft kunnen genieten.’ . [Bron: Libelle 49, 2020]

Door het besef dat het leven zo afgelopen kan zijn, heb ik altijd volop geleefd’

Ouder worden dan zij

Ook als je zelf volwassen wordt, tenminste dat was bij mij zo, vind je je eigen ouders niet jong. Maar terug gerekend was ik ouder toen ik mijn eerste kind kreeg, dan mijn moeder was toen ze mij (haar jongste) kreeg.

Op deze foto ben ik een paar weken oud en loopt mijn moeder er wel hip bij.

Het besef van leeftijd komt keihard binnen, als je ouders ‘te vroeg’ overlijden. In mijn geval kwam mijn vader om het leven toen ik 25 was. Zo oneerlijk dat hij amper van zijn pensioen had mogen genieten, hij werd 63. Hij had zoveel plannen met al zijn hobby’s, maar het mocht niet zo zijn.

Ellen Nijhuis (54) was 11 toen ze haar 39 jarige moeder niet meer wakker kreeg. Ze overleed aan een combinatie van medicijnen en alcohol. Toen ik de 40 naderde, dacht ik veel aan haar en ik besloot mijn verjaardag uitbundig te vieren omdat ik zo blij was dat ik wel in staat ben om voor mijn twee dochters te zorgen. [Bron: Libelle 49, 2020]

Later is nu

Mijn moeder (foto in header) overleed toen ze 65 was, ook veel vroeger dan verwacht. De gemiddelde vrouw werd in Nederland destijds 81, dus dat is toch wat ik onbewust in gedachten had. Een gemiddelde komt alleen op 81 uit als een aantal mensen later en dus ook een groep mensen eerder overlijdt. Maar dat gebeurt immers alleen ‘bij een ander’ en nooit bij jezelf, tot het gebeurt.
Zij stelde alles uit tot ‘later’, nu moest er eerst gewerkt worden. Wat oneerlijk als er dan weinig ‘later’ komt he? Daarom kan je maar beter elke dag plukken, want niemand weet wanneer jouw ‘later’ begint.

Leeft je vader of moeder nog, of zelfs allebei? Tel dan je zegeningen. Sta erbij stil dat het ook heel anders had kunnen zijn en geniet van de kleine momenten.

Tijd of geld?

Werkende mensen zijn vaak druk en maken lange dagen. Zorg dat je tijd maakt om door te brengen met je naasten. Als je kinderen hebt, zijn ze groot voor je het weet. Zodra ouders grootouders worden en minder gaan werken, genieten ze vaak meer van de kindertijd van hun kleinkinderen dan destijds van hun eigen kinderen. Sta hier eens bij stil, als je een vergadering in de avond inplant of je laptop aan slingert voordat ze naar bed zijn.

Grof genomen doen kinderen van een jaar of 18 niet meer zoveel met hun ouders, of ze wonen zelfs niet meer thuis. Dus als je een kind hebt van bv 10 jaar oud, dan heb je nog grofweg 8 jaar om veel tijd met hem/haar door te brengen. Neem die tijd, want later krijg je spijt.

Natuurlijk is geld verdienen belangrijk, maar geld kan je opnieuw maken en tijd komt nooit meer terug.

Touwtje

Ook voor jezelf kan het helpen om het inzichtelijk te maken. Niemand weet hoeveel tijd je nog hebt op deze aardbol, maar de volgende oefening helpt je te realiseren dat het korter is dan je denkt. Dit idee heb ik van Hugo Bakker.

Neem een touwtje van 100 cm lang, laten we ervan uitgaan dat je maximaal 100 jaar wordt.

Als je nu bv 40 jaar bent, knip je er 40 cm vanaf en gooi dat stuk weg.

Je werkuren staan vaak vast, in die tijd kan je geen quality time met je naasten doorbrengen. Er zitten 168 uren in een week, als je er bv 40 van werkt: haal je 40/168 (of grofweg ¼) van je touwtje af en ook dit gooi je weg.

De meeste mensen slapen 1/3 van hun leven, dus van het touw dat je nog over heb knip je 1/3 af en dat gooi je ook weg.

Vergelijk het touwtje dat je nu over hebt, met het touw van een meter waar je mee begon……

Ik heb mijn touwtje (foto) aan mijn beeldscherm hangen, zodat ik er regelmatig aan wordt herinnerd.

Dat is de tijd die je nog hebt om te genieten van het leven dus: GENIET!

Uitdaging

Ik sluit af met een uitdaging.

Haal herinneringen op met je oude foto’s, samen met de mensen die erbij waren is nog leuker. Sommige heemkundekringen hebben oude foto’s in een digitaal archief waar je kan zoeken op naam,  zo heb ik familielid in het buitenland blij gemaakt met een (voor haar onbekende) foto van haar overleden vader.

En onthoud: tijd is onbetaalbaar!

Paulien –ik zou het gewoon doen – van ’t Westeinde

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid