veel geluk Cunera Joosten bucketlist

Veel geluk

Veel geluk 2838 3104 Paulien van ‘t Westeinde

veel geluk Cunera Joosten bucketlist

Inspirerende inzichten van Cunera Joosten

Bij het lezen van het boek ‘Veel Geluk’ van Cunera Joosten kreeg ik zoveel inspirerende inzichten dat ik er graag een aantal met jullie wil delen. Want kansen om geluk te vinden, die horen toch thuis op elke bucketlist nietwaar? Het is een vrolijk boek (254 pag.) vol citaten, feitjes, weetjes en tips om gelukkig te worden, zoals dit filmpje laat zien.

Gelukkige mensen zijn optimisten. Geluk: het is het belangrijkste verschil tussen mensen die gelukkig zijn en zij die dat niet zijn. Er zijn optimisten met veel tegenslagen die gelukkiger zijn, dan pessimisten die het mee zit! Zonder iets aan de omstandigheden te veranderen, ben je door een optimistische kijk veel gelukkiger.

Geen pieken zonder dalen

Het is aangetoond dat, om je geluk te kunnen ervaren, het helpt als je af en toe pech hebt.

Alleen mensen met heel weinig geld worden gelukkiger van meer geld. Voor mensen met voldoende geld maakt het niet echt uit. Het is net als met Magnum  ijsjes, er zijn grenzen. Als je er al 2 op hebt, levert een derde geen extra geluk meer op.

Volop leven is het beste medicijn tegen piekeren over de deadline. Hoe tevredener we over ons leven zijn, des te minder angst we hebben om er afstand van te moeten doen. Hoe meer we uit het leven halen, hoe beter we accepteren dat er een keer een einde aan komt. Mensen die kansen hebben laten liggen, zijn gefrustreerd en voelen zich onbevredigd. In de woorden van filosoof Seneca: ‘Een leven goed geleefd, is lang genoeg’.

Genieten

Dat het leven ooit ophoudt, kan overigens juist ook veel geluk opleveren. Het kan je helpen om meer van elke dag te genieten. Door je bewust te zijn van het einde zul je minder snel dingen uitstellen of verspillen en het kan je helpen om prioriteiten te stellen. Er is onderzoek gedaan onder heel zieke mensen. Door hun ziekte werden zij zich meer bewust van hun sterfelijkheid. Ze kregen intensievere banden met familie en vrienden, maakten zich niet meer druk om futiliteiten en genoten meer en intenser. Er waren zelfs mensen die aangaven dat ze de ziekte daardoor zagen als een verrijking van hun leven.

Bij een onderzoek onder studenten moesten twee groepen hun studietijd beschrijven. Een van de groepen kreeg de opdracht daarbij ook te denken aan het naderende einde van hun studietijd. De studenten van deze laatste groep bleken na het onderzoek in de nog openstaande studietijd veel actiever te zijn en te genieten van wat die tijd hen te bieden had, wat hen veel geluk opleverde.

Kleine dingen

Kleine dingen leveren groot geluk op. Een katje dat je een kopje geeft. De trein die je dacht te missen, toch nog halen. Een vers croissantje, gewoon uit een papieren zakje. Een mooie zonsondergang. Opeens je favoriete nummer in een kledingwinkel. Een briesje, als het warm is. Een vergeten karamel in je tas vinden. Van die dingen die ons overkomen en die we vaak als onnoemenswaardig afdoen. Toch zijn juist die kleine dingen belangrijk voor ons geluk.

“Enjoy the little things, for one day you may look back and realize they were the big things.” / Robert Brault.

“Het is niet genoeg om gelukkig te zijn. Je moet je geluk ook opmerken.” / Giovanna Fava.

Doelen

Het hebben van allerlei doelen maakt gelukkig. Patiënten die een doel hebben, genezen zelfs sneller. Trouwen, kinderen krijgen, een droomhuis, een carrière, alle films zien van Fellini, een boek schrijven of misschien wel een nieuwe rozensoort kweken, verzin het maar. Echter, als je eenmaal je doel hebt bereikt is de lol er snel af. ‘Geluk is de reis ernaartoe en niet de eindbestemming’, wist Confucius al.  Oftewel: je wordt gelukkiger van het naar iets toewerken dan van het bereiken ervan. Aangetoond is, dat een carrière die langzaam maar gestaag gaat, inderdaad meer geluk oplevert dan al heel snel pieken.

Gelukkige mensen hebben daarom een aantal doelen. Is een doel bereikt, dan vallen ze niet in een zwart gat, maar halen ze hun geluk uit de andere nog lopende. Zo zijn ze altijd ‘op reis’. Let op: als je doel te gemakkelijk is of juist te hoog gegrepen, dan levert het geen of veel minder geluk op.

Invloed

Er overkomt ons allemaal van alles, en daar heb je vaak weinig invloed op. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat. Gelukkige mensen accepteren dat het af en toe niet meezit. Ze veranderen wat ze kunnen veranderen en accepteren het anders. Dat je vindt dat het tegenzit, is daarnaast ook nog eens hoe jij het beleeft. Het leven bestaat immers uit gebeurtenissen, wíj zien er al dan niet een probleem in. Omdat de bus te laat is, moet jij langer wachten, maar kan iemand anders hem daardoor misschien juist nog halen. En als jij wordt afgewezen bij een sollicitatie, gaat de baan naar een ander die er dolblij mee is. Of als de treinen niet rijden, is dat voor diegene die een weekendje weg zou gaan een tegenvaller. Maar voor diegene die naar een stom feestje moet, is het misschien wel een geschenk uit de hemel.

“I’m not OK, you’re not OK and that’s OK”/ William Sloane Coffin

bucketlist veel gelukbucketlist veel geluk

Telegramstijl

Schrijfster Cunera Joosten is o.a. illustrator. Ze heeft ‘Veel Geluk’ heel knap (en grappig) samengevat in telegramstijl, verdeeld over 6 pagina’s.

Actief zijn maakt gelukkig. Wanneer je actief bent, maakt je lichaam de stof dopamine aan en daar ga je je prettig van voelen. Actieve hobby’s leveren dan ook 250x meer geluk op dan tv-kijken. Wetenschappers denken dat de natuur dit zo heeft geregeld omdat de hele dag in je berenvel op een steen zitten, geen voedsel opleverde en we dan dus zouden uitsterven.

Sunday Syndrom

Veel mensen zijn op hun werk veel gelukkiger dan in hun vrije tijd, vanwege die actie. Dit wordt ook wel het ‘Sunday syndrome’ genoemd. Op zaterdag plannen veel mensen nog wel het een en ander. Maar op zondag lopen ze met hun ziel onder hun arm omdat ze denken dat ‘niks doen’ nou eenmaal bij het weekend hoort. We maken dus regelmatig de verkeerde keuze. We kopen kant-en-klaar maaltijden, gaan met de auto naar de top van de berg en we beleven de ervaringen van anderen uit tijdschriften en docusoaps zonder zelf van de bank af te komen. Ben je zo somber dat je nergens zin in hebt? Het blijkt dat je de zaken kunt omdraaien. Als je iets gaat doen, komt daarna vaak de dopamine vanzelf. Kies voor iets simpels, waarvan je weet dat het je makkelijk afgaat. Actief zin is een van de effectiefste middelen tegen depressie.

“Happy people get more out of life, because they put more into it.”

Leeftijd

De dingen die je gelukkig maken, zoals voldoening, vriendschap, liefde, een uitdaging of bijvoorbeeld lachen, zijn niet leeftijdsgebonden. Het blijkt dat oudere mensen over het algemeen zelfs gelukkiger zijn. Voor je geluk maakt het dus helemaal niet uit hoe oud je bent.

Ook kun je jouw leeftijdsbeleving beïnvloeden. “Je bent zo oud als je je voelt” , aldus psycholoog Ellen Langer. Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat als je denkt dat je na het verven van je haren er jonger uitziet, mensen je ook jonger inschatten, zelfs als ze je geverfde haar niet kunnen zien.

Daarbij is leeftijd, net als veel andere dingen, relatief. Als je veertig wordt, zou je misschien willen dat je nog dertig was. Maar als je zestig wordt, zou je zelfs al heel blij zijn met 50. Geniet van het heden, voor je het weet verlang je er wanhopig naar terug.

Uitproberen

Als je altijd binnen blijft, word je niet nat, maar ook niet bruin. Zou je in een restaurant nooit een nieuw gerecht probeert, dan kan het niet tegenvallen maar ontdek je ook nooit dat smeerpropjes, vetkoek en pulka oneetbaar klinken maar wel heel lekker smaken. Kies je ervoor om niet naar die blinddate te gaan, dan loop je inderdaad niet het risico de hele avond met misschien wel een handtastelijke ongewassen kerel opgezadeld te zitten, maar heb je later ook niks grappigs te vertellen. En misschien mis je wel een man die buikjes vrouwelijk vindt.

Als je jouw geluk alleen maar denkt te vinden in alles wat je verwacht, loop je een hoop leuke dingen mis. de winkelier die alleen maar open is op afspraak krijgt nou eenmaal minder klanten dan de winkelier die gewoon de hele dag zijn deur heeft openstaan. Mensen die openstaan voor geluk, overkomt het vaker.

Je zaken op orde hebben draagt bij aan je geluk. Maar hoeveel je ook doet, er ligt altijd wel iets in je ‘in-bakje’. Voor je geluk is het belangrijk een goed evenwicht te houden tussen zowel nuttige zaken als de leuke dingen die je leven verrijken.

Onbaatzuchtig

Altruïstische mensen zijn gelukkiger. Onderzoek wijst uit dat mensen zich na een goede daad veel gelukkiger voelen dan mensen die voor zichzelf iets leuks deden. Vrijwilligerswerk blijkt vrijwilligers zelfs nog meer geluk op te leveren dan degene die ze helpen. Dit wordt ook wel de ‘helper’s high’ genoemd. Het is goed voor de gezondheid en het helpt tegen een sombere stemming. Altruïsme zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met de wereld en dat zorgt voor een gevoel van zingeving en geluk. Door goed te doen, vinden niet alleen andere mensen je aardig, maar je gaat ook jezelf aardiger vinden. Het verhoogt dus ook je zelfwaardering.

Pay it forward

Filmtip: ‘Pay it forward’. Trevor krijgt op school de opdracht om iets te verzinnen om de wereld te veranderen. De film is gebaseerd op het boek van schrijfster Catherine Ryan Hyde. Het idee voor het boek ontstond toen onbekende mensen haar hielpen toen haar auto in brand stond voordat ze hen daarvoor kon bedanken waren ze al weg. Toen bedacht ze om als dank zelf iemand te helpen. inmiddels is er een ‘pay it forward foundation’, mensen die iemand helpen en in ruil daarvoor helpen zij weer iemand anders.

Voor niks is niet voor niks. Als je iets voor een ander doet, doe je ook iets voor jezelf.

“Er is nog nooit iemand geweest die op het einde van zijn leven zegt ‘had ik maar meer tijd op kantoor doorgebracht’. Wat telt zijn je vrienden.” / Eckart von Hirschhausen (cabaretier)

“Whether you think you can, or you can’t, you are right”/ Henri Ford

 Het vrolijke boek helemaal lezen? Je kan het hier bestellen.

Inspirerende groet van Paulien – ik zou het gewoon doen – van ‘t Westeinde

 

MAANDELIJKS GEÏNSPIREERD WORDEN? Laat dan hier weten waar we de reminder naartoe mogen sturen.

Vond je dit leuk om te lezen en kan je er iemand anders mee inspireren? Deel het dan op:
Vond je dit leuk om te lezen? Als jij maandelijks een reminder wil wanneer er een inspirerend artikel is verschenen, laat dan hier je gegevens achter.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en / of ga akkoord met ons gebruik van cookies.
Privacy beleid